Как се отваря фирма?

Започването на собствен бизнес е приключение, изпълнено с нерви, забавления и предизвикателства, изискващи предварително планиране и внимание към детайлите. 

Процедурата по създаване на фирма може да варира според спецификата на дейността ви. 

Някои ентусиасти решават да се впуснат в това предизвикателство на своя глава, с цел да спестят средства, докато голямо част от предприемачите предпочитат да се обърнат към специалист по въпроса и да получат не само фирма, но и качествена консултация и съвети за успешен старт на бизнеса си.

Защо да се доверите на професионалисти в отварянето на фирми?

С подкрепата на професионалист в областта на предприемачеството и счетоводно административно обслужване на микро и малки предприятия, с над 30 годишен опит и нито една глоба на наш клиент от НАП, вие може да си спестите труд, време и да сте уверени, че всеки етап е извършен правилно.

Нещото, което не бива да се пропуска, е да бъдете добре информирани за това какво съдържа процеса по създаване на фирма, преди да сте въвели нейната първа страница в търговския регистър. 

Това ни подтикна да подготвим този насоки, с които да ви подготвим за всичко, което трябва да знаете за регистрацията на вашия бизнес. Отговаряме на най-честите въпроси, включително какви документи са необходими за регистрация на фирма, колко пари ще ви струва, колко време ще ви отнеме и др.

Най-честите грешки при регистрация на фирма

Кои са най-често практикуваните грешки и подводни камъни, когато решите самостоятелно да основете фирмата си? Споделяме ги с вас отдолу:

Не проверявате дали името на фирмата е свободно

Изключително често се налага промяна в избраното за дружеството име, защото не е проверено дали е свободно. Можете да извършите онлайн проверка за заетост на имена в Търговския регистър на Република България, по следния начин:

 1. Отидете на уебсайта на Търговския регистър.
 2. Изберете раздел “Регистри” – > “Справки” – > “Права върху фирма/Наименования”.
 3. В полето “Наименование” въведете желаното име на вашата фирма.
 4. Натиснете бутона за търсене.

Ако в резултатите от търсенето се появи фирма с идентично или много подобно име, то вероятността да ви бъде разрешено да използвате това име е много малка. В този случай е добре да обмислите друго име.

Трябва да знаете, че дори и ако името, което сте избрали, е свободно в момента, няма гаранция, че ще бъде свободно до момента на подаване на документите ви за регистрация. Това е защото процесът на регистрация може да отнеме известно време и друго дружество може да се е регистрирало със същото име междувременно.

Не са избрани подходящи предмети на дейност

Бъдете сигурни, че предмета на дейност не подлежи на лицензиране или не се изискват документи, за да удостоверите, че можете да извършвате подобна дейност – като застрахователно и банково дело. 

Повече информация за предмета на дейност сме предоставили в статията “Избор на предмет на дейност на фирма”.

Какви процедури и изисквания има при отваряне на фирма?

Най-важното, с което трябва да се заемете, е да подготвите всички необходими документи за регистрация на фирмата. 

Но преди да се насочим към документите, трябва да определим формата на фирмата, която искате да създадете. 

 • Ще бъде ли това еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), дружество с ограничена отговорност (ООД) или пък едноличен търговец (ЕТ)? 
 • Ще бъде ли вашата фирма регистрирана като данъчно задължено лице по ДДС или няма да е необходимо? 

Нека разгледаме тези въпроси в подробности.

Какви документи са необходими за създаване на фирма?

Ще започнем със списъка на документи, които са необходими за създаване на фирма. Видът на документите зависи от типа на фирмата, която сте избрали да създадете. Добрата новина е, че необходимите документи за създаване на ЕООД и ООД са почти идентични. 

Важно е да отбележим, че освен основните документи, които са задължителни за създаването на нова фирма, има и допълнителни, които може да са ви полезни в специфични ситуации. Пример за такъв е документът по чл. 142, който регулира правата на управителя.

Управителят не може да заема длъжност в ръководни органи на други дружества със сходен предмет на дейност без съгласието на дружеството.

Ако документите се представят от посредник /адвокат/, е необходимо да бъде подготвена предварителна декларация по чл. 13, ал. 5 от Търговския регистър. Сега ще ви представим документите, които са необходими за създаване на ЕООД или ООД.

Регистрация на ЕООД или ООД е сходна, като при ООД собствеността е разделена между двама или повече съдружници, докато при ЕООД е еднолична – само на един собственик. При ООД всеки от съдружниците внася в капитала на дружеството, в замяна на която получава част от капитала. Всеки съдружник е солидарно отговорен за задълженията на дружеството до стойността на внесените от него в капитала на дружеството вноски.

Ето какви документи ще ви трябват за регистрацията на ООД:

 • Учредителен акт на дружеството;
 • Протокол от събрание на съдружниците;
 • Образец от подписа на управителя/управителите ако са повече от един и ще представляват дружеството поотделно и заедно, със задължителна нотариална заверка на подписа
 • Декларация по чл. 141, ал. 8 от ТЗ;
 • Декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТР;
 • Удостоверение за внесен в банка капитал/Вносна бележка за внесен капитал;
 • Квитанция за платена държавна такса.

ООД осигурява гъвкавост на собствениците и позволява на множество съдружници да делят риска и да споделят своите умения и ресурси. Освен това, всеки от съдружниците може да вложи различни суми и да получава различна дял от печалбата на дружеството.

Избирайки geco.bg, получавате персонализирани и специфично подготвени документи за вашата нова фирма, вместо стандартни бланки. Екипът на Гери Консулт работи бързо и ефективно, предоставяйки ви необходимите документи без да се налага да чакате в офиси или на опашки.

Всички документи ви се изпращат по имейл, което означава, че можете да използвате услугите на geco.bg независимо от местонахождението ви в България.

С нас може да получите и консултация във връзка със стартирането на бизнеса ви през Zoom/Viber/Email в рамките на 1 час напълно БЕЗПЛАТНО.

Вашият процес по регистрация се управлява от квалифициран адвокат, а не от фирма или “консултант”.

Ако имате въпроси или нужда от помощ, екипът ни е на разположение 24/7.

Освен това, получавате полезна информация на всеки етап от процеса по регистрация на вашата фирма.

Регистрирането на фирма с Гери Консулт е бързо и лесно, осъществява се в три стъпки:

 1. Поръчка или резервация на час: Можете да извършите този процес онлайн или на място в офиса на geco.bg в Добрич или Варна. Услугата е достъпна за клиенти от цялата страна и извън нея. За услугите ни има стотици положителни отзиви в Google и Facebook.
 2. Подписване на документи: Geco.bg подготвя всички нужни документи за регистрацията. Ако сте избрали онлайн регистрация, документите ще бъдат изпратени до вас по имейл веднага след като направите поръчка. Вие трябва да ги подпишете и да ги изпратите обратно по имейл – като сканирани или снимани документи. Ако сте избрали да посетите офиса, можете да подпишете документите на място.
 3. Вписване на фирмата в Търговския регистър: След като документите са подписани и са минали през нотариус и банка, geco.bg незабавно вписва фирмата в Търговския регистър. Процедурата там обикновено отнема до 3 дни. Честито, вашата фирма е готова!

Регистрация на Акционерно дружество (АД)

Акционерното дружество (АД) е форма на търговско дружество с капитал, разделен на акции. За разлика от ООД или ЕООД, акционерното дружество е подходящо за големи бизнеси със значителен капитал.

Важно е да отбележим, че акционерното дружество изисква минимален капитал от 50 000 лева и високо ниво на регулация. Акционерите не са лично отговорни за задълженията на дружеството, а отговорността им е ограничена до стойността на внесените от тях акции.

Регистрация на Едноличен търговец (ЕТ)

ЕТ е вид търговска дейност, където собственикът (едноличният търговец) е единствено отговорен за всички задължения на търговската фирма. Той води дейността на свое име и е лично отговорен за всички взети от него кредити и други финансови обстоятелства.

Създаването на ЕТ изисква регистрация в Търговския регистър и не е нужно събиране на начален капитал. Това прави регистрацията на ЕТ по-достъпна и удобна за малки предприятия и самостоятелни предприемачи. Освен това, процесът на регистрация на ЕТ е сравнително бърз и не толкова сложен в сравнение с другите форми на дружества.

След като внесете заявлението и всички необходими документи в Агенцията по вписвания, те ще бъдат проверени за пълнота и точност от съдия по вписванията. При входирането ще получите входящ №, по който ще може да следите статуса на заявлението – Обработва се / Указания за отстраняване на неточности. Срока за регистрация е до 3 работни дни след входирането. Ако документите са изправни и пълни, Агенцията ще внесе информацията в Търговския регистър и ще издаде решение за регистрация на дружеството.

Фирмата се счита за законно създадена и може да започне дейност след публикацията на тази информация.

От този момент нататък, дружеството вече е юридическо лице и може да сключва договори, да открива банкови сметки, да назначава служители и да извършва други дейности в съответствие с целите, определени в устава му.

Трябва ли да се регистрирам по ДДС при откриване на фирма?

Потърсете консултация със счетоводна компания, която да отговори на тези въпроси след като знаете каква точно дейност и бизнес ще извършвате, ще получавате ли услуги от фирми регистрирани в ЕС /реклама в Google, Facebook, Instagram, airbnb, booking, hosting услуги и други/, ще внасяте ли стоки от ЕС на стойност надвишаваща 20 000 лв., или ще купувате активи, на които бихте желали да ползвате ДДС-то. Повече за регистрация по ДДС научете от тук.

След като се определите, че вашата фирма трябва да се регистрира по ДДС и сте приготвили необходимите документи, може да продължите с процедурата за регистрация.

Регистрацията се осъществява в Националната агенция по приходите (НАП) и включва следните стъпки:

Подаване на заявление за регистрация по ДДС, заедно с всички необходими документи, които са изброени по-горе.

След проверка на документите, НАП издава удостоверение за регистрация по ДДС.

Вашата фирма се вписва в регистъра на задължените по ДДС лица.

След успешна регистрация, фирмата ви става задължено лице по ДДС и трябва да подава декларации и да плаща ДДС в сроковете, определени от закона.

Обърнете внимание, че промените във връзка с ДДС статуса трябва да бъдат съобщени в НАП в срок от 7 дни.

Както беше споменато, таксата за регистрация по ДДС в България може да варира в зависимост от времето на регистрация, но не включва държавни или банкови такси.

Какви са таксите, които се заплащат при регистрация на фирма?

 • Адвокатски хонорар

Адвокатската такса може да варира в голям диапазон в зависимост от сложността на дейността на фирмата и специфичните условия. 

 • Държавни такси – Таксата за регистрация, която трябва да внесете ако лично входирате документите е 110лв., а ако го правите с електронен подпис – 55 лв.
 • Нотариалната такса за заверка подписа на управителя на Декларация образец е 6лв.
 • Такси за откриване на набирателна сметка, в която да се внесе капитала – в зависимост от банката от 20 до 50лв.

В общи линии, можете да очаквате, че стартовите разходи за създаване на фирма в България ще варират между 300 и 500 лева, включително държавни такси и адвокатски хонорари.

Разгледайте нашите промо оферти с включена безплатна 1 часова консултация, включена регистрация по ДДС, започване на дейност в НАП след регистрация и отстъпки от таксата за счетоводно обслужване тук.

Гери Консулт ООД предоставя платформа и услуга, които ви помагат да извършите процедурата по регистрация на фирма самостоятелно. Те ви помагат с подаването на нужните документи в Търговския регистър. Гери Консулт ООД не е адвокатска кантора и не може да предостави юридически съвети или да действа като вашият адвокат по време на процеса по регистрация.

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email