Счетоводство за онлайн магазин

Професионално счетоводно обслужване
Довери се на експертизата на опитни счетоводители с над 20 годишен опит в обслужването на физически и онлайн бизнеси
 
Ние вече сме помислили за теб! Не работим с фиксирани цени и се съобразяваме изцяло със спецификата на бизнеса и клиента.
 
Грабни 1 месец БЕЗПЛАТНО счетоводно обслужване в Гери Консулт, за да се убедиш сам – свържи се с нас днес!
Професионално счетовоство
Ние ще ви подкрепим! Ако сега стартирате дейността си, ние ще Ви осигурим 1 месец безплатно счетоводно консултиране!
Сега започвате или вече сте стартирали? При нас всичко се взима под внимание, за да са доволни клиентите ни.
До момента сме обработили над 100 проверки от НАП и в резултат не е последвала НИТО ЕДНА санкция!

Какво е онлайн магазин? Каква е дефиницията на такъв?

Електронната търговия, известна и като e-commerce, означава продажбата на стоки и/или услуги в интернет пространство. Тази форма на търговия може да се осъществява през различни платформи, включително собствен уебсайт, онлайн платформа, дропшипинг, маркетплейс и др. Ако продавате нещо онлайн – вие се занимавате с електронна търговия.

Според Националната агенция за приходите (НАП), “е-магазин” се определя като софтуер, достъпен през интернет чрез уеб-браузер или мобилно приложение, който позволява продажбата на стоки и/или услуги. Този софтуер предоставя възможност на клиентите да избират продукти или услуги, да ги добавят в потребителска кошница или да извършват поръчка по друг начин. Трябва да предлага възможността за въвеждане на данни за доставка, контакти и плащане. Така обособеният онлайн магазин играе критична роля в съвременната електронна търговия.

Какво включва счетоводството на онлайн магазин?

Счетоводството на онлайн магазин е комплексен процес, който включва редица елементи. Ето някои от ключовите компоненти:

Търговия с активи (стоки):

Счетоводството трябва да отразява всички операции, свързани с продажбата на стоки, включително покупка на стока, продажба и връщане. Също така трябва да бъде взето предвид складирането и управлението на инвентара.

Разходи и приходи:

Всички разходи, свързани с дейността на онлайн магазина, включително плащания за доставка, реклама, работа със сътрудници, както и приходи от продажби, трябва да бъдат правилно документирани и обработени в счетоводството.

Начисляване на данъци и декларации:

Онлайн магазините трябва да изчисляват и плащат различни видове данъци, включително ДДС, корпоративен данък и други. Също така, трябва да подават редовни счетоводни отчети и декларации към съответните държавни органи.

Работа с платежни системи:

В онлайн търговията може да се използват множество платежни системи и канали за получаване на средствата от клиенти - по банков път, Stripe / Paypal / MyPOS / Пощенски паричен превод или в брой. Счетоводството трябва да бъде в състояние да обработва тези плащания и да следи тяхната точност.

Международна търговия и валутни разлики:

Ако онлайн магазинът търгува на международно ниво, трябва да се справи с различните валути и проблемите, свързани с валутните разлики. В такъв случай може да ползвате fin tech приложения като Paysera / Wise / Revolut, но е важно да знаете, че валутните сметки открити в тези платформи подлежат на деклариране в БНБ на всяко тримесечие за наличните суми, които поддържате. Подобни приложения ще ви улеснят да обменяте бързо необходимата валута на по-изгодни курсове отколкото банките и да правите валутни преводи с по-ниски разходи за такси.

Други ключови моменти, които да съобразите при търгуване със стоки:

Какъв транспорт ще ползвате, за да внесете стоката? Въздушен / Морски / ЖП?

Всеки един от гореизброените видове има преимущества и недостатъци по отношение на цена / скорост и в крайна сметка се свежда до trade-off и точна калкулация на доставната цена. Потърсете ни за повече информация, за да ви консултираме.

Как ще приемате плащания?

С наложен платеж - ще ви е необходим касов апарат. Или с т.нар. ППП - Пощенски паричен превод, при който куриера приема плащанията, издава касова бележка на клиента и превежда сумата по банков път на база сключен договор / договор със Спиди АД или опцията на Еконт продажба онлайн без касов апарат/. Ако ще приемате плащания с карта - виртуален ПОС / Paypal / Stripe / MyPOS, също е от значение, защото има много специфики съгласно Наредба - 18 е и възможно да се налага да генерирате одиторски файл за продажбите всеки месец и да се подава в НАП.
Счетоводство на фирми

Какво е важно за е-магазини?

През последните години електронната търговия не само става все по-популярна, но и превръща в реалност бизнес идеите на множество предприемачи. Благодарение на интернет, пазарът за онлайн стоки и услуги неизменно се разширява, отваряйки врати към неограничен спектър от продукти – от традиционни до тези, за които някои дори не подозират, че съществуват.

Освен широкият обхват на възможности, онлайн търговията предлага значителна гъвкавост, улеснява старта на нов бизнес и при правилна маркетингова стратегия, може да донесе бърз растеж. В този контекст обаче, една ключова сфера, която често е подценена, но е критична за дългосрочния успех, е счетоводството на онлайн магазините.

Знаете ли, че 70% от фирмите се провалят до 5-та година от започване на бизнес? При нас този процент е 40%, тъй като освен счетоводни услуги споделяме нашият предприемачески опит и съвети с нашите клиенти.

За над 27 години в бизнеса нямаме нито един акт за глоба от НАП на наши клиенти!

Често допускани грешки в счетоводното обслужване на електронен магазин

В епохата на дигиталната търговия, счетоводството на онлайн магазини може да бъде изпълнено с предизвикателства. Ето някои от най-често срещаните грешки, които е важно да се избегнат:

Неиздаване на касов бон при работа с наложен платеж:

Това е общоизвестно изискване, което се пренебрегва от много онлайн търговци, което може да доведе до неприятни санкции.

Неподаване на одиторски файл при приемане на неприсъствени плащания с карти /ако не работите с касов апарат/:

Това е още един аспект, който се пропуска често и може да доведе до неприятности при проверка от НАП.

Липса на адекватна и точна отчетност за стоката:

Това не само пречи на правилното счетоводство, но също така затруднява собственика на магазина да оцени рентабилността на бизнеса.

Недеклариране на сметките открити във финтех приложения в БНБ:

Подобно пренебрежение може да доведе до административни глоби и други неприятности.

Липса на регистрация в НАП при работа с касов апарат:

Тази грешка може да доведе до сериозни санкции и глоби.

Внасяне на стока без документи, като се ползва услугата DDP от китайски доставчици:

Тази практика поражда значителен риск от санкции от Агенция Митници и НАП, особено когато контрола през 2023г.е особено засилен.

Бизнесът на електронна търговия е сложен и изисква внимателно водене на счетоводство. Избягвайки горепосочените грешки, предприемачите могат да минимизират риска от санкции и да оптимизират своя бизнес.

Предимствата да работиш с Гери Консулт

Доволен клиент, който работи с Geco.bg

Какво казват нашите клиенти за нас?

Pavka IvanovPavka Ivanov
22:29 06 Dec 21
За пореден път се свързвам с Гери консулт за сложен казус. Служителката се справи за отрицателно време. Няма какво друго да напиша - възхитена съм от начина по който работи. Препоръчвам кантората!
Lubo AtanasovLubo Atanasov
10:06 28 Nov 21
Винаги са успявали да ми помогнат, независимо колко трудна е била задачата. Изключително приятно изненадан съм от начина по който си вършат работата и желанието с което го правят. Бих препоръчал фирмата на всеки.
От доста време работим с Гери консулт и мога да кажа само суперлативи. Изключително коректни професионалисти на които може да се довериш независимо колко заплетен казус имашБлагодаря за добре свършената работа!
От три години работя с Гери Консулт и мога да кажа само положителни неща. Тази фирма може да бъде еталон и пример за всички останали за начина по който се държат с клиентите си. Истинско удоволствие е да се работи с тях. Решават всякакви проблеми в тяхната област без никакво затруднение.
Истински професионалисти, които поставят нуждите на клиента на първо място. Отделиха ми достатъчно време и въпреки, че не предложиха най-ниската цена за счетоводно обслужване се спрях на тях тъй като ми вдъхнаха доверие и вече над 1 години не са ме разочаровали - помагат ми да си следя рентабилността на бизнеса и ми дават безценни съвети
js_loader

Оставете го на нас!

Време е да започнете да мислите за развитие, нови идеи и прогрес в личен план. Счетоводството Ви е в правилните ръце и няма нужда да губите време!

Счетоводство на фирми

Как се определя цената на счетоводство за онлайн магазин?

Цената за счетоводните услуги при обслужване на онлайн магазини може да варира в зависимост от множество фактори. Ето някои от ключовите елементи, които могат да влияят върху крайната цена:

  • Управление на складовия инвентар: Кой ще води отчетността на стоките? Собственика или счетоводната компания?
  • Платежни методи: В зависимост от броя и сложността на платежните методи, които използва магазина, времето необходимо за обработка е различно.
  • Регистрация по ДДС: Ако търговецът е регистриран по ДДС, счетоводните услуги ще трябва да включват и подготовката и подаването на ДДС декларации, което рефлектира и върху цената на счетоводните услуги.
  • Зает на персонал: Онлайн магазини, които имат нает персонал, ще изискват допълнителни счетоводни услуги, като например водене на трудови досиета и изчисляване на заплати и осигуровки. Добре е да знаете, че съгласно закона е добре да имате и сключен договор със служба по трудова медицина ако имате нает персонал.
  • Продажби в Европейския съюз: Ако онлайн магазинът прави продажби в ЕС, той може да се нуждае от One Stop Shop регистрация, което ще вложи допълнителна работа от страна на счетоводителите, което ще рефлектира и върху цената на услугата.

Като крайна бележка, е важно да се подчертае, че всяка счетоводна услуга е индивидуална и трябва да се адаптира според конкретните нужди и условия на всеки отделен онлайн магазин.

Оставете го на нас!

Време е да започнете да мислите за развитие, нови идеи и прогрес в личен план. Счетоводството Ви е в правилните ръце и няма нужда да губите време!