Избор на обслужваща банка

избор на банка за фирма
Съдържание

Невероятно е как в малка държава, с отрицателен демографски прираст като България има над 20 банки на пазара, които въпреки всичко успяват да са печеливши.

Когато правим избор на банката, която да ни обслужва е важно да си отговорим на няколко въпроса:

 1. За каква цел е необходима сметката?
 2. Какви са удобствата и предимствата на банката?
 3. Като какво лице ще използваме сметката – физическо или юридическо?
 4. Сметката за нова фирма ли ще бъде?

Избор на банка за физическо лице

Ако сте физическо лице, то най-важните въпроси, които са важни и трябва да отговорите преди да вземете решение за откриване на банкова сметка са:

 • Колко струва таксата за месечна поддръжка на сметка?
 • Необходими ли са ви банкови офиси, от които да теглите физически пари в брой или дебитната карта ще замести тази необходимост? Ако са ви необходими банкови офиси, то има ли значение за вас работното им време / да теглите в Събота или след 17.00часа /
 • Имате ли нужда от сметки във валута различна от лева? Ако е така, то имат ли банките месечни такси за поддръжка на сметки във валута различна от лева, изгодни ли са таксите и какви са курсовете, по които банката превалутира от съответната валута в лева.
 • Ако имате спестявания, то е от изключителна важност стабилността на банката.
 • Планирате ли да ползвате потребителски / ипотечен кредит и/или кредитна карта? Ако е така, то избора на банка с изгодни и ниски такси е важен, защото вашата история ако получавате заплатата си по банков път, може да улесни процеса по одобрение за кредит.
 • Необходим ли ви е граждански трезор, в който да съхранявате семейни ценности и ценни вещи – злато, сребро, документи и други?
 • От България ли ще получавате преводи или от чужбина и в каква валута?

Ако не ви е необходима банка, а онлайн доставчик или т.нар. Fintech компании,  то може да прочетете последната част на статията, която покрива възможностите, които предоставят Paysera, Revolut, Wise и MyPos относно откриване на банкови сметки, разплащания, кредити и други услуги с най-изгодни и ниски цени. 

Избор на банка за юридическо лице/фирма

Ако предстои да регистрирате фирма или вече сте регистрирали такава и търсите отговор на въпроса кои са банките с най-изгодни такси, с качествени услуги за вашата фирма, то преди да започнете търсенето е важно да имате отговор на следните въпроси:

 • Какви са банковите такси, които ще заплащате и какви допълнителни услуги са ви необходими? Какво е естеството на бизнеса ви – физически или онлайн бизнес и/или хибридна форма между двата.
 • Необходимо ли е банката да има голяма клонова мрежа или физическите клонове на са важни за вас. Ако имате повече обекти в страната и трябва да внасяте приходите, които имате в брой, то клоновата мрежа може и да е важна за вас. Ако офисите не са важни, то може да прочетете последната част от статията, която дава информация за изгодните и ниски такси, които финтек компаниите като Paysera, Revolut, Wise и MyPos предлагат за вашата сметка.
 • От къде ще получавате постъпленията? В български лева ли ще получавате постъпления или в чужда валута?
 • Какви изходящи плащания ще правите от сметката си и в каква валута ще бъдат те?
 • Ще предоставите ли пасивен достъп до онлайн банкирането на счетоводителя си, за да не се налага да изпращате вие и да генерирате извлеченията си?
 • Какъв размер средства ще поддържате като наличност по банковата си сметка? Този въпрос е важен, защото ако имате големи наличности, то стабилността на банката е от изключително важно значение за вас.
 • Планирате ли да ползвате кредит от банката? Ако отговора е Да, то ще е по-лесно ако имате сметка в банката и може лесно да установят оборотите, които реализирате / от личен опит, когато поддържате сметка в банка и получавате постъпленията си по сметка, вероятно ще ви предлагат кредити на изгодни условия с ниски такси, дори и да не кандидатствате за такъв /

В много отношения банките в България са трудни за комуникация и нивото на обслужване е ниско като качество, затова е важно как правите избора си от самото начало.

Коя банка препоръчваме?

По-долу споделяме личните си впечатления от банките, с които сме имали досег пряко или чрез наши клиенти.

Избор на банка Unicredit

UniCredit Bulbank

Разполагат с оляма клонова мрежа в градовете, сравнително лесно отпускат кредити и кредитни карти на изгодни условия, с ниски такси, и не влизат в големи детайли за суми до 100 000 лв. Нивото на сигурност на онлайн банкирането е добро, като може много лесно да предоставите пасивен достъп на счетоводната компания, която ви обслужва с техен профил. Сравнително неизгодни такси започващи от 20лв./месец за сметки дори и с малко разплащания, сравнително високи такси за ПОС терминали ако същите имат месечен наем. За фирми Уникредит поддържат BLINK и 10 минутна БИСЕРА, което гарантира бързи разплащания за фирми. Лесно се правят макети на платежни, които всеки месец се повтарят - за осигуровки, наем, абонаментни плащания и други. Разполагат с банкомати за вноски на суми, които дава възможност да се внася на тези АТМ устройства извън работно време и в почивни дни, дори и да има неработещ офис. Единственото, което ви е необходимо е дебитна карта. Имат изискване за поне 1 завършена финансова година / подаден финансов отчет към НАП, за да можете да кандидатствате за финансиране /.

Избор на банка ДСК

Банка ДСК - част от otp Group

Eдна от банките с най-голяма клонова мрежа в България. Често се чака на опашки, също разполагат с АТМ за вноска / теглене на средства, които в повечето клонове се намират в затворени помещения, което за разлика от ОББ и Уникредит е по-добре, тъй като осигурява спокойствие. Интернет банкирането е допотопно, като все пак има възможност за осигуряване на достъп на счетоводителя до банкови извлечения. Подобно на другите големи банки, сравнително лесно отпускат кредити с изгодни условия и ниски банкови такси на клиенти, като тук отново визираме суми до 100 000 лв. Алианц Банк - една от българските банки, която е под шапката на Алианц Холдинг. Интернет банкирането е от 90-те години. Все още има възможност за теглене / вноска на средства със сравнително приемливи такси, но имат ограничена клонова мрежа. Отпускането на кредити до 100 000 лв.е сравнително облекчено, но според нас това е банка за дъното на класацията от банките.

Избор на банка Fibank

Fibank - Първа инвестиционна банка

Разполагат с много добро онлайн банкиране, данните от извлеченията са ясни. Подходящи са за онлайн магазини, които обработват много плащания чрез пощенски паричен превод чрез Спиди / Еконт. Могат лесно да се правят шаблони от счетоводителя ви, които само да потвърждавате. Ние лично не бихме държали големи наличности в банката, по-скоро бихме ползвали финансиране от тях, тъй като има известни притеснения относно стабилността на финансовите им показатели и бизнес модела им. Вече въведоха и такси за теглене и вноска в брой на каса, които са неизгодни. Таксите за физически ПОС терминали са едни от най-изгодните на българския пазар. Също изискват 1 завършена финансова година, за да отпуснат и разгледат искане за финансиране, като документите, които трябва да предоставите може и да ви се сторят малко повече.

Избор на банка Пощенска

Пощенска Банка

На външен вид интернет банкирането е архаично. Таксите им са в средата на таблицата измежду всички банки. Сравнително лесно възможност за пасивен отделен достъп до интернет банкирането на клиенти. Обслужването в клоновете е със средно качество, често има опашки и се налага да се чака за операции. Отпускат кредити сравнително лесно, с изгодни такси и условия за фирми и физически лица до 100 000 лв.

Избор на банка Прокредит

Прокредит Банк

Разполагат с малко физически офиси в големите градове, като имат изискване за минимално салдо по сметката - 6 месечни такси. Отпускат финансиране и на малки фирми, които са стартирали с една завършена финансова година, докато повечето останали банки търсят поне 2 години. Прокредит също поддържат 10 минутна БИСЕРА, което гарантира бързи разплащания за фирми. Имат лесно интернет банкиране с изгодни и ниски такси, но е недостатък, че се ползва B-Trust за подписване на плащания, тъй като приложението често трябва да се актуализира.

Избор на банка ОББ

ОББ / Сибанк и Райфайзен /

месечните им такси са изгодни ако имате много плащания към бюджетни организации - НАП, КАТ и други инстутиции. Сравнително лесно отпускат кредити на фирми, когато сумите са до 100 000 лв.при облекчени условия. След покупката на Райфайзен от ОББ, банката е една. Лесно предоставят отделен профил на счетоводството за извлечения, но имат такси за теглене и вноски на каса. Подобно на Уникредит, също разполагат с банкомати за вноска на средства, но са неудобни, тъй като банкоматите им се намират вън от офиса / представете си да внасяш 5 000 лв.в 10 вечерта на АТМ, който се намира навън от офиса - малко е дискомфортно/.

Избор на банка ЦКБ

ЦКБ

Архаично интернет банкиране без възможност за пасивен достъп до банкирането. Изгодна такса за месечно обслужване и плащания към бюджета. Предпочитана е от фирми, които се занимават с дропшипинг и се нуждаят от сметка в паунд. Таксите за теглене и вноска са по-добри от на големите банки. Предлагат преференциални такси за ПОС терминали на нови клиенти, които важат за първата година.

Избор на банка Интърнешънал асет

Интернешънъл асет банк

Морално стар интерфейс на интернет банкирането. Финансират фирми при достатъчно обезпечение, и много рядко стартиращи компании. Малка клонова мрежа с до 1-2 клона дори и в големите градове на страната.

Избор на банка Инвестбанк

Инвестбанк

Остаряло интернет банкиране. Нямам впечатления как финансират фирми, тъй като нямаме клиенти, които да работят с тях.

Избор на банка D Bank

Дбанк

Нямаме мнение за тази банки, тъй като прави т.нар.специфично бутиково банкиране за фирми. Нямаме клиенти, които работят с тях.

Избор на Fintech решение

Неочаквано добри предложения имат от т.нар. Fintech компании като Paysera, Revolut, Wise и MyPos. Ето защо е важно внимателно да ги проучите преди да решите да работите с тях.

Избор на Револют

Revolut

Поддържат откриване на фирмени сметки с 0 лв.такса за месечно обслужване. По-лесно бихте могли да откриете сметка, ако имате лична сметка. Поради KYC /Know Your Customer/ политики и AML /Anti Money Laundering/ политики изискват качване на актуално състояние от Търговски регистър и евентуално платена сметка за комунални услуги. Поддържат сметки в различни валути, без да дължите месечна такса. Съпорта е на изключително ниско ниво и често трябва да обяснявате едно обстоятелство по няколко пъти. Недостатък е, че не може да се правят бюджетни плащания към НАП, тъй като не поддържат кодовете за плащания към бюджета. Недостатък е, че тези сметки ако искате да сте изрядни трябва да се декларират на всяко тримесечие в БНБ от вашето счетоводство.

Избор на Wise

Wise

още една от утвърждаващи се финтек компании, които може да ползвате ако имате постъпления и плащания в различни валути. Курсовете, които от Wise предлагат за превалутиране са съвсем близки до фиксинга за лева и долари, които сме виждали. Таксите за преводи също са съвсем приемливи - 1.20лв.за превод. Възможно е също да откривате сметки във различни валути, което е много полезно за онлайн търговци, които продават в цяла евро и понякога се налага да връщат пари на клиенти по сметки във форинти, злоти и други валути, различни от евро. За съжаление и при Wise не може да правите бюджетни преводи за плащания на данъци и социални осигуровки, тъй като не поддържат възможност за плащания с кодове към бюджета. Подобно и на другите финтек приложения, при Wise няма такси за месечно обслужване, което ги прави изгоден вариант. Тук отново възниква задължението за деклариране на сметка открита в чужбина ако го правите с фирма.

Избор на Paysera

Paysera

Откриване на фирмена сметка са изгодни и ниски такси - 0 лв./месец. Таксуват изходящите плащания, като плащанията SEPA / Single European Payments Area / са 0.25 евро цента и ползват SEPA instant, което означава, че плащанията пристигат на момента. Курсовете, които предлагат за превалутиране са изгодни. Paysera са вариант ако не получавате плащания в брой, които да трябва да внасяте на каса, тъй като те нямат офиси. Откриване на сметки в различни валути БЕЗ да дължите такса за месечно обслужване. Съпорта е бавен с отговори на въпроси и понякога неадекватен. Имаха проблем с Contis, които са картоиздателите и не можеше да се правят recurring & subscription плащания с картите, което е недостатък. Заявка за дебитна карта е 5 евро и идва на адрес, след което я активирате през приложението. Не предлагат кредити за фирми все още, въпреки че си партнират с няколко fintech приложения за кредити на физически лица като Klear. Ползва се мобилно приложение за потвърждаване на плащания. Важно, което трябва да съобразите с Paysera, че тук отново откритите сметки от фирми подлежат на деклариране в БНБ на всяко тримесечие. Регистрацията става с ваш КЕП / квалифициран електронен подпис/ или вашият счетоводител може да прави това вместо вас също с електронен подпис.

Избор на MyPOS

MyPOS

Българска финтек компания, която е лицензирана от БНБ и ако имате сметка при тях ще разполагате с български IBAN. Подобно на Paysera поддържат бюджетни плащания, така че това може да е вашата full fledge банкова сметка. Ако се налага да внасяте пари в брой, то MyPOS имат ограничена мрежа от АТМ за вноска само в най-големите градове. Интересно е предложението за 2-в-1 касов апарат и POS терминал, за което повече може да прочетете в тази статия /линк/. С това устройство имате касов апарат и приемате плащания с карта, които за разлика от другите банки са на ваше разположение на момента. Подобно на Paysera нямат такси за месечно обслужване и таксите за плащания през ПОС терминала са едни от най-добрите в България. Лесно можете да предоставите достъп на счетоводителя си до банкирането. При обслужване на плащания от Booking, Airbnb и други платформи за настаняване е възможно да задържат 10% от сумата на получените плащания за период до 180 дни поради риск от оспоравния и възражения.

Определете вида на сметката, удобствата които желаете и целите на сметката. След като разгледате условията и мненията за различните банки ще стигнете лесно до отговора.

Има множество банки с ниски такси за месечно обслужване и такси за откриване/закриване, но при тях липсват удобства като развита офисна мрежа, мобилно банкиране и други удобства.

В зависимост от предпочитанията и нуждите на бизнеса или лицето може да се определи коя е най-добрата банка за Вас. Не може да се изтегли 1 победител сред толкова много кандидати с доближаващи се условия.

Свържете се с нас, за да Ви разкажем подробно за опита ни с различните банки от този списък. След като установим потребностите Ви, ще Ви насочим към правилният избор за Вас!