P2P инвестиране – Мнение от първо лицe за Mintos

Инвестициите в p2p платформи като Iuvo, Bondora, Klear, Mintos и др.добиват все по-голяма популярност като алтернатива на познатите инвестиции. Предимствата са, че:

 

  • Платформите се ползват лесно и интуитивно благодарение на новите технологии

  • Разходите за депозиране и теглене на средства от платформите са нула или близо до нула. Липсват и допълнителни такси.

  • Възможност за създаване на автоматизирани стратегии за инвестиране с определени критерии, което редуцира времето необходимо за активно следене на портфейла.

 

Настоящият материал не е съвет или препоръка за инвестиции. Както всяка инвестиция и тази е свързана с рискове. Повече за рисковете в p2p може да прочетете тук. Споделям единствено резултатите от мен постигнати за малко повече от 12 месеца с p2p платформата – Минтос и някои от настройките на моята автоматична стратегия.

 

Mintos е най-голямата п2п платформа в Европа, като към края на Август 2019г.платформата беше обявила, че обем на кредити, които са били налични за инвестиции от създаването и до момента е надминал 3 милиарда евро.

Една цифра, която показва бързия темп, с който се развива Минтос от 2015г.досега. Тези, които инвестират и имат информация за p2p платформите, могат да пропуснат следващите няколко абзаца.

За тези от вас, които за първи път чуват за Минтос или пък събират информация за платформата, ето как функционира тя:

Инвестирайки през Mintos, вие влизате в ролята на инвеститор. В другия край на картинката е кредитополучател, който е получил заем от НЕБАНКОВА финансова компания – X Credit например – 1000лв.за 3 месеца. Компанията X Credit събира 1000 кредита с подобни параметри с общ размер 1 000 000лв.

При положение, че X Credit има договор с Минтос, това и дава възможност да предлага своите кредити в Mintos. Не цялата сума от 1 000 000лв., а % от тази сума, който процент е различен в зависимост от кредитния рейтинг на X Credit, който е поставен от Минтос. В теоретичен случай това може да са 90%, т.е. X Credit може да продаде 900 000лв.от вземанията си за 1 000 000лв.

От снимката ясно виждате резултатите, които успявам да постигна в Mintos /XIRR споделям малко по-надолу в материала/. Над 90% от прихода е генериран от лихви, 9% приходи от инвеститори започнали да инвестират след като са се регистрирали през линк с покана от мен. 1.5лв.е ЗАГУБА от операции на вторичния пазар. Символична сума, която загубих след експеримент, който ми беше ценен урок.

Нямам желание, време и възможност да търгувам на вторичния пазар, където има възможност за генериране на допълнителна печалба. Това е така, защото може да се купуват кредити с отстъпка и да се продават с надценка от номинала, което да ви донесе капиталова печалба или загуба.

Все пак е добре за инвеститорите на платформата, че е наличен пазар, където да може да продадете бързо вземанията си дори и с отстъпка, НО това дава възможност при нормално функциониране да имате почти незабавна ликвидност. Повече детайли за рисковете при p2p инвестиране може да прочетете в този материал.

От първия ден, в който се регистрирах в Минтос използвам автоматична стратегия за инвестиране. Стратегия, която няколко пъти променях в зависимост от наличните кредити, условията на различните оригинатори и промяната в търсене и предлагане, която се наблюдава през последните 2-3 месеца.

В началото започнах със стратегия, която имаше параметри:

  • Падеж – до 3 месеца

  • Лихва – от 11 до 14.9% /което беше лесно постижимо преди 12 месеца/

  • Валута – само EUR

  • Buyback guarantee – Само с гаранция

  • Mintos credit rating – A до B-

Долната граница на лихвения процент вече е на 8%, вместо 11% и падежа на кредита до 12 месеца, вместо 3. Броят на инвеститорите и съответно сумите, които те са инвестирали от началото на 2019г.година на практика се удвои, което от една страна доведе и до спад на предлаганите лихви и броят на кредитите. Това беше и причината, поради промених настройките на автоинвест.

Другата настройка, която промених е кредитния рейтинг на оригинаторите. След като отделих време да се запозная с финансовите отчети, презентациите и бизнес модела на част от оригинаторите оставих оригинатори с рейтинг A до B /премахнах оригинатори с рейтинг B-/.

От снимките се вижда, че за някои оригинатори съм премахнал определени страни – специално за Mogo. Всички кредити са с гаранция за обратно изкупуване.

Най-голямата част от тортичката – 78% са редовни кредити, 10% гратисен период или 88% редовни кредити, останалите 12% са с различен срок на закъснение – от 1 до 60 дни.

По отношение на XIRR:

– Август 2019 – 10.61%

– Септември 2019 – 13.10% /резултата е такъв, защото през Септември падежираха кредити купени с ръчно инвестиране от Алекс Кредит – Украйна. Добра сделка, която няма да повторя/

Това са основните параметри на стратегията в Mintos.

В края на м.Юни 2019г.Минтос пуснаха продукта си Invest&Access, който наподобява спестовна сметка в банка, защото предлага незабавна ликвидност, като същевременно и висока доходност.

Не съм ползвал, нито експериментирал с продукта и за себе си имам причини, поради които не го правя. Ето и кои са те:

1. Не ми харесва да нямам контрол върху оригинаторите, в които да купувам части от кредитите. Продукта работи автоматично и може да купи части от кредити, в които иначе не бих инвестирал.

2. Ликвидността е предимство, но за себе съм приел, че при необходимост да изляза в нормални условия на вторичния пазар, бих успял да изляза бързо дори с отстъпка, която трябва да направя.

3. Представянето до момента на продукта Invest&Access на Минтос – при положение, че с автоматична стратегия бих могъл да постигам процент от редовен портфейл, който ме удовлетворява, то лично за себе си не намирам причина да ползват продукта.

Плановете на Минтос да предлагат индивидуален IBAN е новина, която се очаква, тъй като може допълнително да изстреля платформата пред конкурентите й.

Какво избягвам в стратегията си за p2p инвестиции:

  • Инвестиции във валута различна от EUR – не съм склонен да нося валутен риск и да инвестирам в руски рубли, мексиканско песо и други екзотични валути. Превалутирането се предлага от платформата, но not my cup of tea.

  • Покупки на вторичния пазар – в началото, когато започвах ми беше интересно да купувам кредити с отстъпка и дори бях настроил автоматично инвестиране. През последните 3 месеца съм го спрял и съм преценил, че резултатите, които постигам за времето отделено са повече от задоволителни лично за мен.

Готови ли сте да вземете 1% бонус върху инвестираната сума за първите 90 дни от регистрацията? – Последвайте БОНУС -а 😉

Все още незнаете Как да депозирате средтва в Mintos? Вижте тук.

Ако материала е породил повече въпроси, отколкото отговори – Пишете ми във Фейсбук или 0882 882 559 – Георги Янакиев.

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email