P2P кредитиране. Резултати за 12 месеца история – Iuvo и Klear.

P2P или споделено кредитиране. Какво е P2P и има ли почва у нас?

Все повече започва да се пише, обсъжда и говори за т.нар.споделена икономика и споделеното кредитиране или p2p кредитиране. Този бизнес модел набира популярност и у нас. Част от колегите в счетоводна кантора Гери Консулт също не бяха и чували за подобно нещо, а аз вече 12 месеца се интересувам и както се шегуваме с приятели активно инвестирам или активно се обучавам. 

Целта на статията е единствено да споделя моето мнение, опита и резултатите натрупани за тези 12 месеца като клиент на платформите за p2p кредитиране и как работят конкретно две от тези платформи. А в края на ревюто Ви очаква приятна изненада, когато решите да инвестирате.

Самият модел на p2p кредитиране представен опростено означава, че се прескачат традиционните банки или финансови посредници и така се срещат директно инвеститора с потенциален заемополучател. Тези “срещи” са в големи мащаби – като брой инвеститори и клиенти. Като всяка инвестиция, и инвестирането в p2p има рискове. Повече за тях може да прочетете тук.

По този начин се елиминират много от т.нар.трансакционни разходи – липса физически банков клон, персонал, необходимост от капитал и куп други административни разходи. Така е възможно с много по-ниски разходи да се премахне посредничеството на банка и ползите да бъдет споделени между инвеститора под формата на по-висока доходност и заемополучателя под формата на по-ниска цена, която той ще плати за да получи кредит.

Първата платформа, която ще разгледаме е Klear lending. Тъй като съм използвам платформата от Юли 2017г., то мога да споделя и впечатление от комуникацията с основателите по и-мейл. Отговарят бързо, смислено, имат профили и в LinkedIn, което помага за прозрачност и достъпност. Информацията, която качват като съдържание и като цифри правят избора на кредит лесен. 

Съветите, които дават на инвеститорите са практични и покриват детайлно всички аспекти и рискове. Депозит на средства става бързо с превод по тяхна сметка в българска банка, които в рамките на работния ден са заверени по сметката и могат веднага да бъдат инвестирани в кредити. 

Тази платформа кредитира директно крайни клиенти – т.е. вие като потенциален клиент кандидатствате, предоставяте документи, които изискват и ви отговарят дали сте одобрен. Може да кандидатствате от цялата страна. Ценовите условия, които предоставят по мои скромни изчисления са на 2-о място сравнено с всички банки /има само една с по-добри условия/ и са по-добри от средният ГПР /годишен процент на разходите/ са цялата банкова система. 

За небанковите дружества и сравнение не може да става тъй като там ГПР -то е 50%, което за тяхно съжаление е ограничено със закон до този размер. Като бизнес модел на тази платформа и е необходим голям брой кандидатстващи и инвеститори. Това е така, защото те генерират приходи от такса за отпускане, която начисляват при одобрение и отпускане на кредити – т.е. взима се при реална сделка. 

Регистрирани са в БНБ, имат 1 млн.евро записан и внесен капитал, което от моя гледна точка е сериозен ангажимент от основателите към самото начинание. Разбира се, че сумата която ще видите по-долу от снимките е изцяло за обучителни цели и много трудно би могла да бъде определена като инвестиция, но все пак да видим: 

Тук виждате първата част от екрана където се вижда резюме на баланс по сметка, просрочени лихви, доходността генерирана от самото начало и броят на кредити, в които сме инвестирали.

За сравнение добавям и малко контекст от 2-и Юни 2018г. Така ще ви е лесно да проследите резултатите.

Във втората снимка виждате как се представя към момента кредитният ни портфейл със закъснения и съответно различните рискови профили, от които е съставен портфейла ни от кредити. Дори и да беше 20 000лв., вместо показаните 200лв., то представянето можеше да бъде в същите рамки. Хубаво на платформата на klear, е че внимателно подбират клиентите си, тъй като при неплащане на кредит, то риска остава за инвеститорите. Качеството на портфейла им е много високо засега и трябва да имаме предвид, че дейността им е от по-малко от 2 години. Все още трябва да мине време, за да има достатъчно данни за процента кредити, които става “лоши” и не се обслужват. Дали подобни платформи са бъдещето? По-скоро да, особено взимайки предвид възможностите на блокчейн технологията.

Тук отново правя паралел с дата 2-и Юни 2018г., за да сравните качеството на портфейла и качеството му. Важно уточнение е, че от 16.05.2018г., когато са първите снимки до 2-и Юни 2018г. съм инвестирал само в един кредит, тъй като предлагането и отпуснатите кредити от клиър не отговарят на стратегията ми за поемане на риск. Това води до почти цялата печалба е натрупана като свободни за инвестиране средства.

Втората платформа, която работи на подобен принцип е iuvo group. Голямата разлика с klear lending е, че в iuvo не се отпускат кредити директно на крайни клиенти. Те работят с небанкови дружества за т.нар.бързи кредити. Тези дружества отпускат кредит на клиент, и след това могат да продадат части или цялата сума от кредита през платформата на инвеститори, които са депозирали средства в платформата. Доходността, която предлагат е по-висока от тази на klear и освен това предлагат 100% гаранция за обратно изкупуване при неплащане на кредит 60 дни./от вчера 22.05.2018г. iuvo намалят дните от 60 на 30 за кредити качени след 21.05.2018г., което допълнително може да ви увеличи възвръщаемостта/ Т.е. изкупуват цялата сума, която сте купили или инвестирали в определен кредит. Тук както ще видите от снимките доходността е над 10%, което е много атрактивно от днешна гледна точка – 2018г.и възвръщаемостта в различни алтернативи, като тази в известна степен е гарантирана. Сега правя малко лирично отклонение, за да се опитам да анализирам защо биха го правили това нещо от дружествата отпускащи кредита. Това е неспираща дискусия с близки приятели. Причините според мен са няколко:

  1. Тези дружества по закон не могат да събират депозит, а дори и да можеха /което е забранено/ би било скъпо, тъй като трябва да имат офиси, софтуер, да правят отчисления във фонда за гарантиране на депозити…изобщо скъпо начинание. По този начин те си осигуряват свежи средства да продължават да кредитират и да расте портфейла им от кредити БЕЗ да правят тези разходи.
  2. С подобни платформи собствениците не трябва да ангажират допълнителен собствен капитал, за да расте бизнеса им. Капитал е скъп, както може би предполагате. От друга страна, тези фирми не “споделят” цялата лихва и таксите,които получават с инвеститорите. При положение, че аз инвестирам във високо-рискови кредити и получавам 10-11 или 12% доходност, а един от т.нар.оригинатори Easy Credit предоставя заеми с 40% лихва и 49% ГПР /50% е ограничението по закон/, то и за 100% гаранцията като че ли има смисъл от тази гледна точка.
  3. Осигуряват си сравнително бързо и лесно ликвидност. Тук можем да дискутираме дали не е по-добре в момента да ползват банкови кредити. Дори и да ползват, дори и това да е възможно, то било дошло с ограничени размери, с много допълнителни условия от страна на банките и под въпрос на каква цена. Така че този вариант е предпочитан лично по мое мнение, а и за собствениците е добре, тъй като получат 60 дни безлихвен кредит ако клиент не обслужва кредита си.

Тук отново качвам снимки от iuvo направени скрийн шотове от 2-и Юни 2018г., за да сравните лесно доходност и качество на портфейла.

А сега ето и малко резултати на практика:

Това, което веднага може да видите като разлика с klear lending, е качеството на портфейла, което е много по-ниско. Причината е, че се осланям на 100% гаранция за обратно изкупуване, която вече съм получил за над 300лв.до момента плюс малко такси просрочие.

И в двете платформи може да създадете профил за автоматично инвестиране на свободните средства, който ще намали времето, което изразходвате избирайки си точно в кой кредит да инвестирате. В klear селектирам индивидуално всеки кредит затова ако се загледате ще видите почти 6лв.по сметката налични за инвестиране. Докато в iuvo е на автоматично инвестиране като задължително избираме кредити със 100% гаранция за обратно изкупуване и вноски през 7 дни, за да може по-бързо да се капитализира лихвата, която се изплаща. Освен това не избираме последните два профила кредити – E,HR – тъй като риска от неплащане още в самото начало е 35%, така че те “ме лишават” от средства и чакам 60 дни.

За тези от Вас, които тепърва ще инвестират средства в iuvo имамe  предложение – ако се регистрирате в платформата, чрез референция от наша страна, то в зависимост от вложената от Вас сума може да получите БОНУС!!!

  1. 60лв. при вложени от Вас 2000лв. 
  2. 180лв.при вложени 5000лв.или ако до 2 месеца от регистрацията Ви депозита достигне 5000лв. Тези от Вас, които проявяват интерес към тази възможност – изпратете ни имената си и e-mail на[email protected]или се обадете на 0882 882 559. В рамките на работен ден ще получите мейл с линк за регистрация. След успешно депозиране на средства, бонуса Ви ще бъде активиран.

Настоящата публикация няма характер на инвестиционен съвет или призив да инвестирате. Ако материала Ви е бил полезен, прочетете и втората част от статията с актуална информация.

Както разбирате освен стандартните счетоводни услуги в Добрич, имаме опит и практика и в много други разнообразни области. При това в цялата страна. Опит, с който можем да Ви бъдем полезни. Потърсете ни на [email protected], 08882 882 559, https://www.facebook.com/GeriConsult/. Очакваме Ви!

P.S. Публикацията и резултатите са актуални към 2.06.2018г.

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email