Касов апарат и ПОС терминал 2-в-1 – две функции в едно устройство

Касов апарат и ПОС терминал 2-в-1 – две функции в едно устройство

От почти година компанията myPOS започна да предлага на българския пазар ново и мултифункционално устройство – касов апарат и POS /Point-of-sale/ терминал в едно устройство.

 

Защо е полезно решение за малки търговци с физически магазини?

 

Винаги когато търговец открива малък търговски обект закупува касов апарат, с който да може да отчита продажбите в обекта си, чрез издаване на касов бон. Подобни търговски обекти често нямат необходимост от разкриване на разплащателна сметка, тъй като нямат разплащания по банков път.

mypos касов апарат

 

Но понякога клиенти желаят да плащат с карта, като по този начин търговците се задължават да заявят ПОС терминал от избрана от тях банка. За да получават средства чрез ПОС терминал е необходимо да си открият и банкова сметка, която винаги е съпроводена с месечна такса за обслужване на разплащателна сметка, която към момента е средно 15лв.за банковия пазар в България.

 

Колко би ни струвало ползването на касов апарат и ПОС терминал поотделно за 12 месеца?

 

Ако калкулираме най-бюджетния вариант на касов апарат – 169лв.с ДДС за една година и ПОС терминал от банка и изчислим само таксите за месечно обслужване за 12 месеца – 12 месеца * 15 лева – 180лв.или общо 349лв.с ДДС.

 

Каква друга алтернатива съществува на пазара?

 

От началото на 2021г. myPOS улесни значително търговците, като предложи на пазара мултифункционално устройство – 2 в 1 – Касов апарат и POS терминал.

 

myPOS N5 Fiscal е устройство, което представлява касов апарат и ПОС терминал с принтер.

 

Голямо улеснение, е че ще работите само на едно устройство. И не само това. Нека обаче да разгледаме какви са според нас предимствата и недостатъците на устройството:

 

Основните предимства са:

 

  • Към момента /11.2021г./ можете да ползвате разплащателна сметка с 0 лева месечна такса и дебитна карта към нея. Картата дава възможност да теглите средства от АТМ на всички други банки. Можете да я използвате и за разплащания.

  • Получавате постъпленията от продажбите на момента, докато при търговска банка това би отнело между 1 и 3 дни. Предимство е, особено за търговци със скъпи продукти, тъй като ще могат да разполагат със средствата веднага и дори да направят плащания към доставчици при необходимост.

  • Лесен за ползване интерфейс през компютър, таблет или мобилен телефон.

  • Може да приемате плащания и във валута, като си откриете еврова сметка и по този начин да не губите средства от превалутиране.

 

Освен предимства, според нас устройството или част от услугите на myPOS имат и известни недостатъци, които трябва предварително да съобразите.

 

Част от тях са:

 

  • Ако се налага да довнасяте средства по сметката си, то може да го направите във Варна и София, но не и в други градове. По този начин единствената алтернатива е да захранвате от лична сметка.

  • Първоначално апарата можеше да се настрои с различни групи / департаменти за продажба, но за съжаление не можеше да генерира отчети за продажби по групи. Към момента вече е възможно, но за съжаление е необходимо да пускате дневни отчети и ги съхранявате, защото не може да се пускат месечни отчети.

  • Техническа поддръжка. Важно е да уточните предварително ако устройството е неизправно в какъв срок ще бъдат отстранени техническите проблеми, тъй като ако не сте от София или Варна, където има представителства, то може да изпитате затруднения да работите без касов апарат.

  • Малко по-висок първоначален разход, за да придобиете устройството, който с времето може да се възвърне под формата на спестени такси.

mypos касов апатар и пос терминал

 

Към момента офертата за покупка на myPOS устройство от уеб страницата на компанията – касов апарат и ПОС терминал е на цена от 299лв.без ДДС.

 

Таксата за приемане на плащане с карта, която ще бъде удържана от сумата на всяка продажба е в размер на 1.45%, което за продажба в размер на 100лв., означава такса в размер на 1.45лв.

 

На пазара в момента има банки, които предлагат такси в размер на 1% и по-ниско, така че преди да вземете решение е добре да имате очаквания какъв размер плащания ще приемате с карти и да се опитате да договорите по-изгодна цена. В тази статия може да прочетете как да изчислите какви такси плащате за ПОС терминал.

 

Възможностите, които устройството предлага са добри за микро и малки предприятия, тъй като им предоставя гъвкавост и възможност да приемат плащания в брой и с карти без да имат 2 устройства.

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email