Как да спестим пари с плащания през Paysera?

Как да спестим пари в нашия онлайн бизнес, ползвайки разплащания през Paysera?

Плащане през Paysera.

Online търговията със стоки от Китай и лесната изработка на сайт, през който да продавате он-лайн набира все по-широка популярност. Това е добра възможност млади и технически грамотни предприемачи да стартират бизнес дори и с по-малко от 5000 лв.

Търговия, която при точен подбор на стоките, качествено ценообразуване на разходите и себестойността на стоката – цена на артикул, цена за доставка, CPA или Cost-per-acquisition разходите /или сумата, която сте готови да плащате, за да направите една продажба или да придобиете един клиент/, може да е печеливш и да работите основно от дома си.

В нашия счетоводен бизнес, обслужваме клиенти и от този сегмент. Установихме, че често се случва собствениците на онлайн бизнеси да се разплащат с доставчиците от Китай и други страни с плащания през PayPal или директно с дебитна / кредитна карта, която е издадена към разплащателната сметка на фирмата.

Предлагайки услуги за онлайн бизнес и предприемачи, обслужваме клиенти и от този сегмент. Установихме, че често се случва собствениците на онлайн бизнеси да се разплащат с доставчиците от Китай и други страни с плащания през PayPal или директно с дебитна / кредитна карта, която е издадена към разплащателната сметка на фирмата. И често тези разплащания стават в USD – не особено изгодна валута, като знаем, че сумата от BGN->USD се превалутира по служебен курс /и често неизгоден/ от баката.

В настоящият материал ще разгледаме две напълно достъпни алтернативи, които могат да ни спестят пари от скъпи международни преводи. Пари, които можете да инвестирате в реклама, стока или каквото друго прецените.

Алтернатива №1 – при Checkout в Alibaba / Aliexpress отметнете плащане в EUR, за да се превалутира сумата на фактурата от USD -> EUR. По този начин ще имате сумата за плащане в евро, която можете отново да платите с обикновена дебитна / кредитна карта.

Предимството за вас в този случай, е че от банката издател на вашата карта ще използват парите от левовата ви сметка за плащането, като ще превалутират BGN -> EUR, вместо BGN->USD. Последният е много по-неизгоден за вас, тъй като курса на долара е променлив и освен това отклонението на банковия курс от фиксинга – Купува / Продава са по 0.02-0.03 стотинки на долар и повече, което при плащане на 500, 1000 и повече долари може да доведе до разлики.

N.B. – Обърнете внимание след като плащането е отразено по вашата сметка в банката Дали и Колко е таксата за плащане на ПОС в чужбина. Притиснати от ниските лихви, банките в България стават много изобретателни във въвеждането на такси. Такса Плащане ПОС в чужбина е само една от тях.

Алтернатива №2 – откриване на сметка и плащане през Paysera в Евро.

Разглеждайки извлеченията на един наш клиент, установихме че фактура за стока на стойност 960 лв., той реално плаща близо 1000 лв.на банката, която ползва. Това са близо 40лв.допълнителни разходи, които той може да спести.

В това кратко ръководство ще разкажем Как успяхме да помогнем на клиент да започне да спестява пари от банкови преводи и да се разплаща без проблеми с един от доставчиците на такива услуги – Paysera.

Ще представим 2 платени фактури – една платена с банкова карта през банкова сметка в българска банка, и втора фактура, която е платена през Пейсера с реални цифри, за да прецените дали тази възможност може да е полезна и за вас.

Но стига приказки, да започваме.

Как да плащаме за стока в Китай и да спестим пари чрез Paysera?

На снимката по-долу виждате фактура от Китай за стока, чиято цена с доставката до България е в размер на 554 щатски долара. За да можем да изчислим стойността, която дължим в лева, използваме фиксинга на БНБ към датата на плащането, тъй като фактурата е издадена от доставчика впоследствие.

Фактура за стока от Китай

А ето и снимка с фиксинга към съответната дата от сайта на БНБ.

 

фиксинг към фактура 1

От снимката виждаме, че към датата на плащане фиксинга за деня 14.05.2019 на БНБ е бил 1.74223. Умножаваме 554 USD * 1.74223=965.19лв.е сумата, която дължим на доставчика.

В такива случаи, когато плащаме в долари, а не в евро е възможно да има разлика между фиксинга и курса, на който банката ще излъчи плащането.

В този случай виждате от банковото извлечение, че на 14.05.2019г., когато клиента прави плащането за 554 USD, то от сметката му излизат 997лв., което е около 30лв.разлика между фактурната стойност и платената от клиента цена.

Добре е да знаете, че повечето от доставчиците в Alibaba / Aliexpress предлагат възможност за плащане и в евро, тъй като имат открити сметки в банки в Европа – обикновено немски. Това улеснява покупките от подобни сайтове поради две причини:

  1. Можете да получите фактура в евро, която да платите с незабавен банков превод в рамките на секунди.
  2. Можете да спестите неприятните валутни курсови разлики при плащания във валута различна от лева и евро.

Как можете да спестите подобни разлики?

Регистрация в Paysera.

Това, което предложихме на нашия клиент е да се регистрирате в Paysera, и да си откриете фирмена сметка. След като сте се регистрирали можете да направите превод в лева от сметка, която имате във всяка българска банка към сметката ви в Paysera.

N.B. Откриването на фирмена сметка в Paysera, Revolut/все още не ползваме Revolut/ води до ангажимент за деклариране на сметката в БНБ в срок от 14 дни от откриването и на всяко тримесечие също да декларирате салдото по сметката ви. Декларирането става много лесно, НО трябва да имате КЕП /квалифициране електронен подпис/, за да се ригистрирата в БНБ.

N.B. Откриването на лична сметка в Paysera, Revolut/все още не ползваме Revolut/ не води до ангажимент да си декларирате сметката.

Обикновено междубанковите преводи се обработват в рамките на работния ден.

От 25.09.2019г. Paysera има BG IBAN, който е персонален за всеки клиент със сметка на платформата. Това означава, че захранването става лесно и бързо като между банков или вътрешно-банков превод /ако имате сметка в Пощенска Банка/ БЕЗ да се налага да пишете основания и номер, кой точно клиент захранва сметката си.

Сега да погледнем и още една фактура, която е платена в евро през новооткритата ни сметка в Paysera.

Подобно на предходната фактура и на тази имаме цена за продуктите, и крайна цена от 264 щатски долара. Датата на издаване на фактурата е 13.06.2019г. Отново правим справка за фиксинга на БНБ към този ден.

 

264 USD * 1.73251=457.38 е лв.равностойност на стоката, която искаме да поръчаме. За да платим в евро, трябва да изберете тази опция за плащане и сумата от долари ще бъде преизчислена в евро.

 

Виждате от извлечението в Paysera захранването от българска банка на 475лв.и превалутирането на цялата сума в евро, за което получаваме 242.53 EUR или курс купува на Paysera – 1.95852. А сега да изчислим колко ни е струвала стоката – 237.47EUR*1.95852=465.09лв.

Помните ли сумата по фиксинга на БНБ за USD – 457.38лв., а ние платихме 465.09лв. – по-малко от 8лв.разлика. Не лош резултат с цена на превод за 0.30лв.

Нашият клиент е доволен, че може лесно и бързо да се разплаща без да прави необосновано високи разходи при плащания с карта.

Напомням още веднъж, че когато си откриете сметка като ЮЛ в Paysera, имайте предвид, че трябва да декларирате сметката си в срок от 14 дни след като сте я открили в БНБ. Ако имате електронен подпис можете за 10 минути да се регистрирате и декларирате сметката си. Впоследствие на всяко тримесечие трябва да отчитате баланса по сметката си.

Ако не сте убедени, че казуса е реален заради липсата на информация на част от фактурите, то можете да се свържете със собственика на фирмата – Николай Димитров – cooltools.bg на 0893 647 757, за да говорите с него и да разберете от първа ръка какви са му впечатленията.

Моят ангажимент към вас е, че при желание да получите повече информация съм на разположение на тел. +359 882 882 559 – Георги Янакиев, [email protected] или в страницата ни във Фейсбук.

P.S. Разгледайте и други статии от блога ни. Ще ви бъдат от полза.

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email