Как да разберем колко плащаме за ПОС терминал?

След като в счетоводна кантора Гери Консулт установихме, че няколко от нашите клиенти плащат високи такси за трансакции през ПОС терминали, решихме че е време да напишем статия, в която да обясним Как всеки да разбере какви такси плаща на банката, от която ползва ПОС устройство. И в допълнение не само да можете да изчислите таксите, но и да знаете няколко специфични детайла, които ще са ви полезни и ще ви направят вещи при разговорите с банката.

Т.нар. POS от Point-of-sale или точка за продажба са устройства, които ви дават възможност да приемате плащания с кредитни или дебитни карти. В среда, в която интернет търговията заема все по-голям дял и електронните разплащания заемат все по-голям част от стопанския оборот, то не трябва да се учудваме, че плащанията с карти в България растат с 20% годишно и към 2016г.вече достигат близо 3.5 млрд.лв. Средната сума на плащане през ПОС терминал е близо 70лв., а в България вече има инсталирани над 100 хиляди такива устройства.

Ползите от ПОС терминала за един търговец са няколко:

  1. Сигурни сте, че няма да връщате клиенти или да ги помолите да изтеглят пари от АТМ, защото Ви липсва ПОС устройство. Имайте предвид, че някои ваши клиенти може да имат в себе си кредитна карта и теглене от банкомат само ще оскъпи покупката им, което може и да ги откаже.
  2. Различни проучвания посочват, че клиентите по-лесно харчат суми, когато плащат с карта, отколкото когато плащат в брой.
  3. Средствата от продажбите са на разположение до 1-2 дни по банковата Ви сметка и можете да ги използвате за разплащания. Не губите и време и средства да внасяте оборотите си в банка.

Специфичните характеристики, които трябва да знаете за тези устройства преди да ги ползвате от банката са най-общо:

  1. Все още е вероятно банката да начислява такса месечно обслужване, за да ползвате устройството. Това обикновено са суми между 5 и 10лв.на месец, НО ако имате бизнес със сезонен характер и няма да ползвате ПОС устройството за 6 месеца от годината, то проверете предварително дали банката позволява да върнете ПОС терминала за този период и да не заплащате такси. Попитайте и какви са изискванията или оборота при достигането на който тази такса ще отпадне като месечно плащане.
  2. Комисион, който банката удържа. Този комисион винаги е процент от всяка продажба с карта, която извършвате. Важно е също да знаете, че при тези такси няма минимум, нито максимум на сумата, която се удържа. Ето и на практика – Как да изчислите таксите, които заплащате за ПОС терминал?

Виждате ли картинката?

 

На нея показваме банково извлечение, на което в два реда банката информира клиента, че по сметката му е постъпила сума от 97.33лв., като на втория ред вече виждате и комисионната с основание fee ПОС 97.33лв., което означава, че това е таксата, която е удържана за тази сума. Таксата, която банката е начислила конкретния случай е 1.17лв. Т.е. накрая на деня ако това е единствената трансакция през вашата банкова сметка, то в сметката Ви би имало салдо равно на разликата между 97.33 и 1.17лв.

Как след като имате тази информация да изчислите таксата? Много е лесно – делите 1.17лв./97.33лв.и умножаваме по 100. В този случай ще получим цифрата 1.20 или това е 1.20%, която банката ще удържа върху сумата на всяко плащане – 97.33лв.умножено по 1.20% ще получите 1.16796лв.или закръглено 1.17лв.

И тук идва една тайна, която от счетоводна къща Гери Консулт ще Ви открием!

Трябва да запомните, че таксите на банките зависят не само от вътрешните им процедури и търговски подходи, НО и от типа на картите, с които се плаща.

Картите, с които вашите клиенти могат да се разделят на три типа:

  1. Maestro – които почти не съществуват вече и не се издават от банките – при тях обикновено таксите за плащания, които ще Ви удържат са в размер на 0.5%
  2. Международни карти – Visa/Mastercard – НОиздадени в България.Това основно са карти, които се издават на българи, клиенти на банки в България или чужденци, които пребививат у нас. Важно е да знаете, че процента комисион, който банките удържат може да варира от 0.6% до 2%.
  3. Международни карти – Visa/Mastercard – НО издадени в чужбина. В този случай основно с такива карти могат да пазарят ваши клиенти, които са чужденци, туристи и др., които притежават такива карти. Тук комисионните вече са по-високи от картите издадени в България – започват от 1% и могат да стигнат до 2.5%.

N.B. Бъдете сигурни, че знаете и какъв тип стоки продавате приемайки плащания с карти! Ако продавате стоки с ниска търговска надценка/отстъпка като цигари, то плащаният с ПОС могат да “изядат” сериозно маржа Ви.

Вече знаете Как да изчислите таксите, които плащате за ПОС терминалите, които ползвате и със сигурност сте в изгодна позиция да преговаряте с банката си за нови по-добри условия. Когато установите колко плащате на банката и вече знаете как функционира този канал за продажби, бъдете активни в преговорите с банката.

Ако все още незнаете как да подходите, ни потърсете. Доставяме ползи и информация, за да може клиентите ни да печелят от тях. При желание да получите безплатна консултация или съвет за Нас ще бъде удоволствие. Потърсете ни на 0882 882 559, [email protected] или https://www.facebook.com/GeriConsult/

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email