P2P кредитиране или какво постигнахме след 12 месеца инвестиране в двете платформи – Klear и Iuvo – 2ра част.

информацията, която предоставихме в първата статия за P2P инвестирането в България.

В настоящата пулбикация, ние от счетоводна къща Гери Консулт ще споделим резултатите си и ще Ви разкажем за промяната на инвестиционната ни стратегия занапред. Също така ще разгледаме настройките на функцията автоматично инвестиране в iuvo и ще се аргументираме за стратегията, която сме избрали към момента.

Инвестирането е свързано с риск винаги. Повече за рисковете в p2p кредитирането прочетете в този материал.

Започваме с Klear lending и актуалния статус на инвестициите към края на м. Август 2018г. Както можете да видите от снимката всички кредити в Klear са продадени без нито един 1% отстъпка и инвестицията в Klear е ликвидирана изцяло.

Остават последни близо 11лв., които трябва да изтеглим в банковата си сметка. Този опит показва, че при внимателен подбор на кредитите, в които да инвестират “изхода” от инвестицията е бърз и безболезнен в този случай. Постигнатата доходност от 6.7% е резултата, който може да бъде определен като ОК – нито твърде впечатляващ, нито нищожен… Опита с тегленето е положителен за натрупване на история с платформата. Когато заявите теглене на наличните в акаунт средства, получавате смс с код от Klear, с който да потвърдите действието си. Средствата бяха налични в посочената банкова сметка на същия работен ден.

Какви са мотивите, за да преустановим инвестициите в Klear към настоящия момента? Те са 2:

1. Твърде ограничено предлагане на кредити, в които да инвестираме. Както споделихме в първата част на статията с Klear избирахме всеки един кредит индивидуално БЕЗ автоматично инвестиране. Това от своя страна изисква време да разглеждаш профила, доходите на всеки кредитополучател, проверката в кредитния регистър и другата налична информация на платформата. Само по този начин можехме да намалим риска от неплащане, защото когато се материализира помните, че в Klear няма гаранция за обратно изкупуване и риска остава само при Вас.

2. Доходността, която на фона на реализираната от нас в Iuvo е по-ниска. Разликата от 3% между двете платформи надделя в полза на последната. Знаейки, че с изцяло редовен портфейл имаме 6.7% доходност, то при спиране плащането дори и по 1 или 2 кредита, то тази доходност щеше да се свие още. Това в допълнение също повлия на избора ни.

Въпреки гореизложените аргументи, оставаме с отлични впечатления от Klear, комуникацията с екипа им, както и live събитията, които правиха в социалните мрежи. Времето ще покаже дали бизнес модела им е устойчив и ще натрупат ли критична маса клиенти, които да направят платформата наистина жизнеспособна с голямо предлагане на кредити.

Да преминем към Iuvo и развитието на инвестициите ни от Юни досега. Както можете да видите от снимката, инвестициите ни са набъбнали с повече от 1 000лв., както и доходността


По “бабешки” изчисления всеки ден получаваме около 1лв.доход, което е добро начало. Това, което не може да видите е, че доходността ни падна до 9% от 10.22% през Юни, но през последните седмици успяхме с промяна на функциите в автоматичното инвестиране да я възстановим до 9.9%. Причината за спадналата доходност и тук беше липсата на по-рискови кредити, които идват и с по-висока доходност. Освен всичко друго, искаме да споделим и критериите, по които сме настроили функциите за автоматично инвестиране. От снимката няма да можете да се ориентирате какво сме избрали, затова ще Ви преведем през различните критерии.

Основният принцип, който стои зад автоматичното инвестиране в нашия случай е KISS /Keep it short and simple/ и малко прагматичен ум. Ето основните показатели:

1. Рейтинг Клас – D, E и HR – това са най-рисковете класове, които носят от 7.87% лихва за D клас, минават през 10% за Е и близо 12% за най-рисковия клас HR.

2. Изплатени вноски – съзнателно сме сложили 2 платени вноски, защото когато инвестираме в най-рисковите класове кредити, то е добре кредитополучателите да имат дори и минимална история на платени 2 вноски.

3. Статус – В срок – както и в точка 2, въпреки високия риск целим да купуваме части от кредити, които към момента на покупка се обслужват в срок. Възможно е да настроите филтъра умишлено да търси кредити с определено закъснение, за да се възползвате от евентуалните приходи, които бихте имали под формата на такса закъснение. Тази такса може да получите САМО при плащане на вноската обаче. По този начин може да вдигнете доходността си.

4. Buy back или гаранция за обратно изкупуване – 60 дни. Съзнателно търсим само тази гаранция, тъй като 30 дневната гаранция, която Iuvo продължава да предлага ще е валидна до края на Септември и освен това тя се дава само за А и B клас кредити, които ще ни генерират между 5 и 6% доходност.

5. Тип вноска – 7 дни – “Сложната лихва е осмото чудо на света. Който разбира я събира, който не я разбира я плаща” – това е казал Айнщайн за лихвата. В този ред на мисли сме избрали съзнателно 7 дневни вноски, за да можем да капитализираме по-бързо лихвата и да увеличим доходността си. Ако вноските бяха на 30 дни, надали щяхме да реализираме доходност по-висока от 9%. Дори и 1% разлика за няколко години, може да се изразява в хиляди левове разлика в резултатите.

Ако не сте прочели 1-та част на материала, можете да го намерите на този линк.

P.S. Към края на 2018г.доходността в iuvo e 11.1% на таблото на платформата. За Януари 2019г. изчислих, че реалната доходност е 7.8% в лева, което е разлика от над 3% между реална и “виртуална доходност”. Това ревю не е съвет за инвестиция, така че проучете внимателно рисковете преди да вземете самостоятелно решение за вашите пари.

За тези от Вас, които тепърва ще инвестират средства в iuvo имамe предложение – ако се регистрирате в платформата, чрез референция от наша страна, то в завимисимост от вложената от Вас сума може да получите БОНУС!!! Изпратете мейл и имената си – на [email protected], за да изпратим поканата, чрез която да се възползвате от предложението за бонус.

1. 60лв. при вложени от Вас 2000лв.

2. 180лв.при вложени 5000лв.или ако до 2 месеца от регистрацията Ви депозита достигне 5000лв. Тези от Вас, които проявяват интерес към тази възможност – изпратете ни имената си и e-mail на [email protected] или се обадете на 0882 882 559. В рамките на работен ден ще получите мейл с линк за регистрация. След успешно депозиране на средства, бонуса Ви ще бъде активиран.

Ако материала Ви е бил полезен, ще се радваме да споделите въпросите си с нас и да харесате страницата https://www.facebook.com/GeriConsult/.

Както разбирате освен стандартните счетоводни услуги в Добрич, имаме опит и практика и в много други разнообразни области. При това в цялата страна. Опит, с който можем да Ви бъдем полезни. Потърсете ни на [email protected], 0882 882 559. Очакваме Ви!

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email