Как да договорите най-добрите условия по ипотечен или жилищен кредит?

Как да предоговорим ипотеката си или да договорим добри условия по жилищен кредит? 3 практически стъпки.

Когато в счетоводна къща Гери Консулт обсъждахме дали да разработим темата Как да предоговорим ипотеката си или да договорим добри условия по жилищен кредит, никой от колегите не беше ентусиазиран.

Естествено, след като никой от нас не ползва такъв кредит. И все пак разбираме, че има осезаем ръст на ползваните жилищни и ипотечни кредити. Точно за това с ясната цел, че с нашия опит можем да сме полезни на много клиенти решихме в счетоводна къща Гери Консулт да разработим и 3 практически стъпки, с които да договорите по-добри условия по ипотечния или жилищен кредит.

Преди да започнем ще направя кратко уточнение за разликата между ипотечен и жилищен кредит, защото двете не са тъждествени. И когато знаете разликата, ще можете лесно да говорите на един език с банковите служители.

Ипотечен кредит – ипотекирате имот /жилище, къща, парцел/, който предоставяте като обезпечение на банката /НЕ бъркайте обезпечение с обезщетение/. Целта на кредита може да е потребителска или бизнес.

– Потребителските цели са – покупка на кола, ремонт вкъщи, покупка на друг имот.

– Бизнес цел – стартиране на бизнес или допълнителни средства за развитие на вече съществуващ.

Жилищния кредит е, когато закупувате жилище в което ще живеете и ипотекирате жилището, което закупувате.

Ето и 3-те стъпки, които е важно да следвате:

1. Ясна цел какво искате да постигнете.

“Намаляване на лихвата” по жилищния ми кредит не е ясна цел. Ясна цел е да искате да постигнате намаление от 1%, 2%, намаление на вноската с 30лв./месец или съкращаване срока на ипотечния кредит при запазване размера на вноската. Само по този начин ще ви е лесно да постигнете целта си. Направете проучване по интернет за актуални предложения на поне 2 или 3 банки за ипотечни кредити, което ще отнеме не повече от час. На кратко основните цели, които може да преследвате са следните:

– Намаляне на лихвата, което да доведе до намаляване размера на месечната вноска и запазване срока на кредита

– Намаляне на лихвата, запазване размера на вноската, който плащате, което ще доведе до намаляне на срока на кредита и допълнително намаляне на общият размер лихви, който ще платите до изтичане срока на кредита.

2. Как искате да го постигнете?

Нека да разгледаме и възможните варианти:

– отивате в текущата банка, от която ползвате жилищен или ипотечен кредит и предлагате да преразгледат условията Ви, тъй като “има по-добри условия на пазара”, “защото съм лоялен клиенти” и още куп други общи приказки.

Това няма да бъде разгледано сериозно от банката. Използвайки подобни аргументи е все едно да играете покер държейки 2 и 3-ка в ръката си – възможно най-слабите карти. Не предприемайте подобно действие на първо място! Вместо това…

– изберете още 2 банки, които предлагат добри условия по ипотечни кредити и ги проучете внимателно по интернет. Когато сте сигурни кои от проучените банки отговарят на очакванията Ви, посетете техен офис и поговерете със служител отговарящ за тези проудкти. Помолете да Ви бъде предоставена оферта, както и задължителния европейски формуляр.

От този формуляр ще разберете и какъв е размер на ГПР /годишен процент на разходите – включващ застраховки, такси за месечно обслужване на сметка и други/. Знайте, че в ГПР не са включени таксите по допълнителни продукти и услуги, които трябва да ползвате АКО офертата е обвързващата с допълнителни продукти. След като сте готови с тази част, то…

– направете си кратки изчисления на разходите, които бихте имали ако решите да рефинансирате кредита от текущата си банка. За целта ви е необходим малък лист хартия и обикновен калкулатор – сметнете таксата за разглеждане на документи, които ще платите при новата банка, таксата за оценка на обезпечението, държавните и нотариални такси за учредяване на ипотеката / вземете предвид, че материалния интерес на ипотеката в новата банка трябва да бъде остатъка по текущия кредити или малко по-голяма сума – вместо 85 850лв., 86 000лв./.

Проверка на таксите за учредяване на ипотека може да направите тук.След това направете повторна проверка на същия линк за таксите, които ще платите на текущата банка за заличаване на ипотеката. Таксата изчислете отново върху остатъка, който дължите на банката /пример 85 850лв./ Сега сумирайте всички разходи и ще получите общата сума, която трябва да направите, за да рефинансирате кредита си с нов от другата банка.

В момента вече сте отлично подготвен, тъй като разполагате с необходимата информация да посетите офиса на текущата Ви банка. Препоръчително е да посетите офиса, в който са отпуснали първоначално кредита Ви. Дойде ред и на последната 3-а стъпка.

3. Посетете офиса на текущата банка.

– Когато разлика между лихвата, която текущо заплащате и тази, която може да получите при рефинансиране на ипотечен кредит – повече от 1%, то трябва съвсем сериозно да се замислите и да стартирате подготвяне документи за рефинансиране. Обсъдете с банков служител какви са вашите аргументи за рефинансиране и разберете ако текущата банката намали лихвата по жилищния Ви кредит, ще плащате ли такса за предоговаряне и ако да в какъв размер. Освен това проверете и…

– Искате също да разберете и в какъв срок може да получите отговор от банката за вашата писмена молба за преразглеждане на условията по ипотечен кредит. При положение, че срока е повече от 2 седмици, то помолете да Ви бъде издадено “писмо за ангажимент”, “референция” или “удостоверение за дължими суми”. Това удостоверение ще означава, че имате сериозни намерения да рефинансирате задълженията си и да предоставите този документ на конкурентна банка, която сте избрали.

Ако все още не сте чувствате напълно готови, за да водите преговори с банката, прочетете тази статия.

В счетоводна къща Гери Консулт сме наясно, че това кратко резюме може и най-вероятно не покрива всеки отделен случай. Точно затова сме готови да Ви консултираме по различни канали – skype, facebook chat, телефон или посещение в офиса ни, за да изговорим спокойно вашият казус. Потърсете ни на [email protected] за личен skype разговор или насрочване на среща, 0882 882 559, https://www.facebook.com/GeriConsult/. Очакваме Ви!

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email