Какво е инфлацията?

Инфлация? Що е то и как да знаем „изяжда“ ли ни парите?

Често четем статии, в които ни говорят за инфлация. В тази кратка статия ще обясним на достъпен и разбираем език Какво е инфлацията и как да знаем „изяжда“ ли ни парите това явление.

Първо да започнем с дефиниция за инфлация – Под това понятие икономистите разбират общо и постоянно покачване на цените на продуктите. На кои продукти обаче ще попитате? В т.нар. продуктова кошница националната статистика проследява движението през всеки месец от годината на определени стоки, които са включени в тази кошница – хранителни продукти, нехранителни продукти и други стоки. Това могат да са хляб, яйца, месо, зеленчуци, телевизори, телефони, компютри, таблети, ток, цигари и др. Кои ще са тези стоки се определя от потреблението, което ние като домакинства и индивиди правим, но за период от една година тези стоки не търпят промяна в тази кошница.

Второ е важно да знаем как точно се изчислява инфлацията. В продуктовата кошница всяка група продукти заема определен дял, който не е равен. В България например хранителните стоки могат да заемат 30%, жилищата, които също потребяваме 2%, ток и вода – други 15%, цигари и алкохол – 20%, коли и горива – 10%. Тези проценти зависят и от консумацията ни през годините, която когато се променя определени стоки отпадат от кошницата, и други влизат на тяхно място. През 1997г.мобифоните не са влизали в потребителската кошница, а днес мобилните телефони са неизменна част от изчисленията.

Трето – Какво представлява дефлацията? Тя е обратното на инфлацията. При дефлацията се наблюдава общ спад на цените в продуктовата кошница.

Да разгледаме нагледен опростен модел на инфлация – Годишно консумирам по 100 хляба, всеки от които струва по 1лв./брой – 100лв.за цялата година. Когато хляба стане 2лв./брой, то за същата сума пари 100лв.ще мога да си купя само 50 хляба – Това означава, че инфлацията в този опростен модел със само една стока е 100%.

Как тогава всеки да може да изчисли личната си инфлация? Това е изключително трудно и времето, което ще му посветите няма да ви се отплати. Въпреки това, е важно да имате предвид следните съображение, когато преценявате да отдавате ли сериозно внимание на новините, че „инфлацията ни изяжда спестяванията“, „инфлацията обезценява парите ни“.

Знаете ли, че според националната статистика средностатистическият българин яде свинско със зеле? Само, че половината българи ядат свинско, а останалата половина само зеле. Та и с инфлацията е подобна история.

Бъдете съзнателни, когато имате спестявания или решавате да теглите кредит, за да се „възползвате“ от инфлацията. Нека да разгледаме и двата случая:

1.       Имам спестявания от 10 000лв.и инфлацията е в размер на 4%. На теория инфлацията изяжда ежегодно 4% от моите спестявания. На практика обаче, никой не ме пита за какво спестявам аз тези средства. Помнете, че тези 4% са цени на много на брой стоки – 200 или 400, с различна тежест в общата формула. Ако спестявам тези 10 000лв., за да си купувам плодове и зеленчуци, които се покачват с 10% годишно, то моята лична инфлация е 10%, а не 4% както претендира статистиката. И обратното е вярно – ако ги спестявам, за да си купя къща на село, чиито цени в най-добрия случай не се променят или дори намалят с -5%, то с моите 10 000лв.след една година ще мога да си купя същата къща или дори с 5% по-висока, т.е. с моите 10 000лв., след една година ще си купя къща за 10 500лв.

2.       Теглите кредит, за да си купите жилище защото лихвите са 3%, а инфлацията е 4% и реално ще връщате на банката пари с отрицателна покупателна способност. Дори и в този случай нещата не са толкова лесни и еднопосочни колкото изглеждат. Ако си купувате апартамент в София, чиято цена е нараснала с 10% за последната година, то вашата инфлация е 10% за конкретната покупка. Ако пък си купувате апартамент във Видин, където цените не мърдат или дори спадат, то парите ви са стрували толкова, колкото и преди една година.

 

Помнете, че не е възможно никой да обработи качествено информацията на всеки индивидуален потребител или поне засега това още не е възможно. Разбирате, че мантрата „инфлацията е 4% и….“ това е хубаво или лошо за нас също не е валидна.

Както разбирате освен стандартните счетоводни услуги, имаме опит и практика и в много други разнообразни области. Опит, с който можем да Ви бъдем полезни. Потърсете ни на [email protected], 0882 882 559, https://www.facebook.com/GeriConsult/. Очакваме Ви!

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email