toggle menu
toggle menu

Плаваща или фиксирана лихва?Плаваща или фиксирана лихва? Какво да “теглим на кантара” при взимането на решение?


Не съм толкова богат, че да купувам евтини работи! - така гласи известна английска поговорка.


Ако и Вие мислите така, то тази публикации е за Вас, и то независимо дали като собственици и управители на фирми, а и като частни лица.


Когато ни се наложи да ползваме финансиране от банка, това е много често пренебрегван въпрос, тъй като сме еволюирали като вид да преследваме непосредствената облага и това замъглява трезвата преценка и възможността да направим информиран избор. Разбирате, че няма ПРАВИЛНО или ГРЕШНО решение, а осъзнатият информиран избор, който можем да направим при обмислянето на такова решение може да ни струва СКЪПО, когато не обмислим всички възможности в подобни случаи.


Какво е по-евтино всъщност?


1. Ползваме кредит за срок до 3 години и предпочитаме плаваща и по-изгодно от днешна гледна точка лихвен процент. Когато срока на кредита е сравнително краткосрочен, то промяната на лихвения процент в обозримо бъдеще е лесно предвидима и без резки промени. В такива случаи наистина би било подходящо да изберем по-ниската цена на финансирането, без да търсим застраховка от флуктуации в лихвата, защото не бива да забравяме, че банките са посредници между хората, които спестяват и тези,които имат нужда от кредит. Икономическата история показва, че при липса на сериозни катаклизми като Голямата Депресия през 30-те години на 20-ти век и разразилата се криза след 2008г., движението на лихвените проценти може да се очаква да бъде стабилно и с плавни темпове.


2. Ползваме кредит за срок 10г./обикновено срок за фирмени инвестиционни кредити/ или дори и над 10г.за частни лица при закупуване на жилище /тук сроковете стигат до 35г./. Тук вече трябва да вложим малко усилия и да изчислим не само разликата в месечната вноска при плаващ и фиксиран лихвен процента, а и да помислим какво предпочитаме за 10г.и повече – СИГУРНОСТ или НЕИЗВЕСТНОСТ? Никога не можем да предвидим промените, които биха могли да настъпят след 10г.и да ги изчислим от днешна гледна точка! Разсъждение “Ама вноската е с 20лв.на месец повече и за 10 години това са 2400лв.” са еквивалентни на теорията на относителността – може са аритметически коректни и въпреки това практически да не се сбъднат.


Какво всъщност си “купувате” ако изберете фиксиран лихвен процент?


Сигурност – Разбира се, че една своебразна застраховка би Ви струвала малко повече. Помислете обаче, че не АКО, а КОГАТО променливия компонент на лихвения процент се увеличи, то ВИЕ бихте плащали това увеличение, а не банката като посредник! Когато сте купили жилище и имате фиксирани доходи и те не се променят с промяната на лихвата, то какво е най-добро за Вас като домакинство с фиксирани доходи? Когато сте фирма и изпълнявате инвестиция за покупка на недвижим имот /офис, цех, производствена база/ и преследвате възвръщаемост от вашата инвестиция, то не бихте ли “платили” малко повече, за да имате едно неизвестно по-малко, което да улесни планирането и преследването на тази възвръщаемост?


След всичко написано можете да възкликнете – Е хубаво, ама ще излезе малко по-скъпо да ползвам фиксиран лихвен процент!


Възможно е да сте прави. И като си спомните началото на статията да Ви попитам отново – Колко сте богати, че да си купувате евтини неща? Разбирате, че тези решения са правилни за Вас, когато правите информиран избор. Само тогава сте наясно с възможните последствия.


Както разбирате освен стандартните счетоводни услуги, имаме опит и практика и в много други разнообразни области. Опит, с който можем да Ви бъдем полезни. Потърсете ни на [email protected], 0882 882 559, https://www.facebook.com/GeriConsult/. Очакваме Ви!

0882 882 559
Добрич, площад Свобода №1, вх.Б, ет.3