Реклама в Google, Facebook, Instagram и регистрация по ДДС.

 

Как да избегнем глоба до 5 000лв.от НАП, когато рекламираме в Facebook, Google и Instagram без регистрация по ДДС?

Социалните мрежи като Facebook, Instagram и интернет търсачката Google ще стават все по-популярни за различни бизнеси, които искат да рекламират, за да продават продукти и услуги.

Предприемачи, които са готови да направят първи крачки в бизнеса, защото осъзнават, че рекламите в Google Ads и Facebook, Instagram са мощен инструмент, който може да ти помогне да реализираш продажби стига да анализираш резултати си постоянно, и да правиш промени за подобряването им. В онлайн бизнеса идеята и концепцията за е водеща за развитието му, преди да се притеснявате ще ви стигнал ли парите за първоначалните разходи.

Работейки с такива бизнеси, ние в счетоводна къща Гери Консулт установихме, че общото между собствениците на такъв бизнес, е че държат да са информирани, в повечето случаи да са изрядни пред закона и НАП, защото осъзнават, че “Плащането на данъци и смъртта са неизбежни”. Един от въпросите, които получава все по-голяма яснота е:

Трябва ли да се регистрирам по ДДС, когато рекламирам в Google Ads, Facebook или Instagram?

Всеки стартиращ предприемач е чел материали, чул е от близки, че “ДДС-то е 20% и въобще не искам да плащам 20% на държавата, грешно е и много други”.

Целта на тази публикация не е да дава ясни предписания, а само и единствено да разгледа двете възможности, за да може вие да си вземете решение в коя посока да поемете.

Защо изобщо е необходимо да се регистрирате по ДДС след като не сте започнали продажби или пък не сте достигнали изискуемия оборот от 50 000лв.?

Без да изпадаме в технически детайли и цитиране на членове от закона за ДДС, които не ви трябват /чл.97а ако искате да проверите/, защото целта на един предприемач е да подобрява и развива бизнеса си.

Задължението за регистрация, когато получавате рекламна услуга от Facebook, Google, Instagram, е че тази услуга се извършва от фирма регистрарана в друга страна членка на ЕС. Когато вашата фирма ползва услуги от доставчик, който е базиран в Европейския съюз, в повечето случаи тя трябва сама да начислява ДДС върху стойността на тези услуги и да го заплаща в България.

Сумата на рекламната услуга, която вие получавате не е обложена с ДДС от Facebook или Google, но вие получавате тази услуга на територията на България, като в този случай е ваше задължение да си начислите 20% ДДС върху стойността на фактурите получени за реклама, които получавате всеки месец.

N.B. – Този член от закона касае единствено и само разходите ви за получени рекламни услуги от тези доставчици.

Върху вашите приходи от продажби – НЕ ДЪЛЖИТЕ ДДС.

Върху разходите, които правите за куриери, наем, ток, телефон – СЪЩО НЕ МОЖЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ДДС.

чл.97а по ДДС при реклама Фейсбук

От тази снимки на Facebook Business Manager – > Settings се вижда възможност да изберете дали рекламите, които ще пускате ще бъдат с бизнес цел /т.е. вие сте бизнес и рекламирате/ или рекламите, които пускате ще бъдат без бизнес цел. Каква е разликата?

В първия случай Facebook няма да ви начислява ДДС върху сумата на рекламите, а ще ви издава фактура за сумата на рекламата без ДДС. Ангажимента е ваш като получател на рекламната услуга, вие да самоначислите ДДС.

Пример: Пускате реклама в рамките на месец на стойност 1000лв.и Фейсбук ви издават фактура за 1000лв. Върху тази сума трябва да начислите и внесете в бюджета 20% ДДС или 200лв.

N.B. Важното е да съобразите спрямо вашият target CPA тези 20% и да го включите в разходите за придобиване на един клиент, за да ви е вярна математиката и съответно печалбата от 1 продадена бройка.

Във вторият случай Facebook ще ви начисли ДДС-то спрямо ставката в страната, в която е регистриран /Ирландия/.

Пример: Пускате реклама за 1000лв. Фейсбук ще ви начисли данък съгласно Ирландското законодателство и фактурата ще бъде на обща стойност 1210лв.с ДДС /21% ДДС в Ирландия/.

Какво означава това сега? Трябва да начислявам ДДС на всички стоки, когато ги продавам и купувам ли?

При регистрацията по ДДС, и по специално чл.97а, за вас възниква задължението да декларирате пред НАП стойността на услуги, които сте получили от фирми регистрирани в друга страна членка на ЕС и да начислите и внесете 20% ДДС единствено върху тази сума. Няма да начислявате ДДС върху оборота и да ползвате данъчен кредит върху стойността на покупките, които правите.

Нека да разгледаме пример, в който пускате реклами за 1000лв.през Facebook за м.Май 2019г. До 14-ти Юни 2019г.

Трябва да подадете справка декларация по ДДС, в която да обявите, че сте получили рекламни услуги за 1000лв.и да начислите и внесете 200лв.ДДС в държавната хазна.

До достигане на приходи от 50 000лв.за последните 12 последователни месеца това ще бъде единственото задължение, което да декларирате пред НАП, за да сте изрядни. Повече Какво е ДДС прочетете тук.

Важно е да знаете, че регистрацията по чл.97а от закона за ДДС трябва да стане в срок от 7 дни ПРЕДИ да получите първата си фактура от Гугъл или Фейсбук.

N.B. – Обърнете внимание, че Facebook ще ви начисли ДДС по Ирландското законодателство ако при конфигурацията на Ads account -a си изберете No, I’m not buying ads for business purposes.

Сега ще ви представя 1 пример, в които разглеждаме и двете възможности – да се “скатаете” и да не се регистрирате по ДДС при ползване на услуги от Facebook, Google и Instagram, и случай в който се регистрирате и как това би изглеждало за вас във финансово естество.

Ще разгледаме идентични цифри, за да можем лесно да представим цифрите и ограничим разходите само до рекламата, защото приемам, че всички останали разходи са едни и същи.

Регистрация по ДДС при реклама Facebook. GoogleAds, Instagram

Виждате един пример, в който едната фирма е НЕрегистрирана по ДДС, а втората е регистрирана и получените услуги от Facebook и Google в размер на 1000лв., и към тях съм добавил 20% или 200лв.ДДС към разходите.

Поради това, че фирма А не е регистрирана, тя не може да използва фактурите си за реклама като разход, като по този начин се увеличава счетоводната печалба от 1300 на 2500лв./точно поради причината, че не отчитате разходите си/.

В края на годината ще дълите 10% данък, който при фирма А ще бъде 250лв., а при фирма Б – 130лв.

Възниква и друг казус, че фирма А РЕАЛНО е платила 1000лв.за реклама, но не може да ги “покаже” в счетоводния си отчет. Това води до 1000лв. нереална наличност в касата на фирмата/платени разходи, но без документ/, които сте ги платили, НО не можете да ги покажете като съществуващи.

Затова, за да нямате проблеми с касата, счетоводителя ви съветва да разпределите тези 1000лв.като дивидент и да платите още 5% върху тях – 50лв.

Виждате, че в случая на Фирма А, когато изберете да не се регистрирате по ДДС за реклама във Facebook, Google Ads или Instagram ще спестите “крупната” сума от 30лв.

Какво спестявате ако не се регистрирате по ДДС за реклама в Google и Facebook? Какво губите и евентуалните глоби за бизнеса ви?

Какво спестявате?

  • Както видяхте от примера може да спестите Х лв./месец
  • Вероятно ще спестите от счетоводство, защото таксата за регистрирани по ДДС фирми обикновено е малко по-висока – още Х лв./ месец.

Какво губите ако нямате регистрация по ДДС и пускате реклама в Google и Facebook?

  • Административна глоба от 500 до 5000лв.при установяване на нарушение от страна на НАП.

Ако пък сте решили да се регистрирате по ДДС, за да пускате законно рекламите си в Google и Facebook, то ще имате 2 допълнителни отговорности.

  • Да предоставяте всички фактури за реклами на счетоводството си до 10-то число на следващия месец, за да могат те да си свършат работат.
  • Да платите чинно ДДС до 14-то число върху стойността на получените фактури за реклами за предходния месец. Напр.да внесете ДДС в м.Юни за всички фактури, които сте получили през м.Май.

 

Ако сте в ситуация, в която вече активно рекламирате, но не сте се регистрирали по ДДС, то съвета ми е възможно най-бързо да обсъдите с вашия счетоводител стъпките, които трябва да предприемете за регистрация.

Ако статията ви е допаднала, то разгледайте блога ни и ще намерите и други интересни материали.

Ако докато сте чели статията, не сте намерили отговор на въпрос или са възникнали нови въпроси – пишете ни на e-mail, Facebook или +359882882559 или се запознайте виртуално с нашия екип.

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Още статии