Каква форма е подходяща за фирма – дружество с ограничена отговорност или едноличен търговец?

Каква форма е подходяща при стартиране на фирма?

Съдейки по нашия над 20 годишен опит, често сме получавали въпроси от нашите нови клиенти, които тепърва започват дейност – Каква фирма да открия – ЕТ или ЕООД/ООД? Затова ние в счетоводна кантора Гери Консулт решихме да изложим накратко и съдържателно в следващата статия предимства и недостатъците на двете най-често срещани правни форми за регистация на фирма.

Нека първо да разгледаме специфичните особеност при едноличния търговец или ЕТ.

+ По-ниски държавни такси за регистрация в сравнение с таксите при регистрация на ЕООД и ООД. Таксата за откриване на ЕТ е в размер на 35лв., докато за ЕООД – 110лв.

+ Процудерата при заличаване на ЕТ от търговският регистър е много по-бърза и лесна.

+ За регистрация на ЕТ не е нужен капитал. Това обаче вече на практика не е предимство, тъй като от 2009г.ООД или ЕООД може да се регистрира със символичен капитал в размер на минимум 2лева.

+ При част от дейностите например – маникюристки услуги, фризьорски услуги и др.се плаща данък патент. Размера на патента зависи от вида дейност, локация на обекта, площ и др. Повече за дейностите подлежащи на патентен данък можете да прочетете тук. В някои случаи патентен данък може да се окаже изгоден вариант, особено когато дейността реализира висок оборот с ниски фиксирани разходи. Обикновено това е изгодно, когато лицето собственик на фирмата извършва голяма част от услугите самостоятелно.

+ При ЕТ годишните данъчни декларации се подават до края на месец Април, докато при ЕООД и ООД този срок е до края на месец Март всяка година. Това обаче е предимство ако решите да водите сам счетоводството си. Ако се доверите на Нас, то тази грижа ще е наша 😉

Основните отрицателни страни на тази форма са:

– Собственика на фирмата е отговорен солидарно с цялото си лично имущество за всички задължения на фирмата. Това означава, че при невъзможност да погасите задължения – към държавни институции, частни кредитори и др., то Вие отговаряте и с личното си имущество към тези страни.

– В края на всяка финансова година е необходимо собственика на ЕТ да довнесе осигуровки и/или да изравни размера. Това означава, че освен 15% данък печалба, Вие бихте платили и допълнителни осигурителни вноски върху реализираната печалба.

– Облагането с патентен данък може да се окаже по-висок процент/както често се и случва за микро бизнеси/, отколкото при ООД или ЕООД и облагането с 10% данък печалба. Това прави тази форма на регистрация сравнително по-неизгодна.

– Когато ЕТ извършва дейност по общия ред на закона, без да се осигурява на патент, то данък печалба, който се дължи е 15%.

С това кратко експозе не претендираме за изчерпателност, и все пак основните моменти, които засегнахме според нас са достатъчни, за да бъдете информирани, когато правите вашият избор за регистрация.

Нека сега да разгледаме и възможните плюсове и минуси при регистрация на ЕООД или ООД.

+ При тези две форми на регистрация, собственика/собствениците отговорят за задълженията си към държавни институции и частни фирми САМО до размера на капитала на дружеството.

+ Преди промените в закона от 2009г.минималният изискуем капитал за регистрация беше в размер на 5 000лв., а вече е САМО 2лв., което прави тази форма предпочитана при стартиране на бизнес.

+ Данък печалба върху дейността, която упражнявате е плосък – в размер на 10% от печалбата реализирана през финансовата и календарна година.

+ Тази форма позволява ако сте започнали самостоятелно бизнеса с ЕООД, когато търсите нови съдружници или партньори да промените формата на ООД, да увеличите капитала или при желание някой от съдружниците да продаде дела си.

+ Собствениците на фирмата не трябва да довнасят осигуровки.

Разбира се, че тези форми на собственост не са съвършени и те също носят своите минуси.

– Както отбелязахме предимство за ЕТ, то минус за ООД или ЕООД са малко по-високите такси за регистрация към Агенция по вписвания. Към допълнение има е от 10 до 20лв.разходи за откриване на набирателна сметка в търговска банка, в която сметка трябва да внесете капитала на дружеството, докато излезе регистрацията на фирмата от Агенция по вписвания.

– При трайно преустановяване на дейност тези две форми се заличават с ликвидацията, като процедурата трае минимум 6 месеца, а понякога и повече.

– Дори и да не извършвате дейност, сте задължени всяка година да публикувате отчети в Търговски регистър, което струва 40лв. Освен това всяко дружество подава годишна данъчна декларация дори и да не е извършвало дейност.

Ако сте получили информацията, която Ви е помогнала да вземете решение каква форма сте избрали за регистрация на Вашата нова фирма, то направете следващата стъпка към успешното начало на Вашият нов бизнес.

Практичните стъпки при регистрация на фирма. Разберете повече или се обадете на 0888 882 559, за да запазите час за VIP консултация и допълнителни бонуси.

Споделете тази статия:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Още статии